Nieuw inhaalverbod voor vrachtwagens van start

© BELGA

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft vastgelegd waar er op de Vlaamse wegen een inhaalverbod geldt voor vrachtwagens. Zo gelden vanaf nu in België dezelfde regels als in de overige Europese landen.

mg

Vrachtwagens mochten enkel inhalen als een bord langs de weg dat uitdrukkelijk toeliet. In alle andere Europese landen is de logica omgekeerd: vrachtwagens mogen inhalen, tenzij een bord langs de weg het uitdrukkelijk verbiedt. De Belgische uitzonderingssituatie zorgde voor veel verwarring bij het internationale vrachtverkeer, zo bleef het inhaalverbod in de praktijk vaak dode letter. Net zoals in de rest van Europa zal in België een verkeersbord nu langs de weg aangeven waar het inhaalverbod van kracht is. Op bijna de helft van alle 2x2-rijbanen in Vlaanderen zal zo’n verbodsbord komen. Op nog eens een kwart zal het verbod enkel tijdens de spits gelden.

Controle

Onder de vorige regelgeving werd het verbod weinig gecontroleerd, maar voor de nieuwe regels komt er een betere handhaving: 38 vaste en 5 mobiele ANPR-camerasystemen zullen controleren op het verbod. Er komt ook controle op het inhaalverbod bij regenweer. Veertien bestaande ANPR-installaties worden uitgerust met een regensensor. Daarbovenop zal vanaf dit jaar minstens één mobiele camera in elke Vlaamse provincie actief worden.