Direct naar artikelinhoud
Vastgoed

Onderzoek bewijst: Airbnb stuwt huizenprijzen omhoog

Het verzet tegen het deelplatform Airbnb groeit. De toestroom van toeristen veroorzaakt overlast en stijgende vastgoedprijzen.Beeld AFP

Vermoedens waren er al langer, maar nu is het voor het eerst ook wetenschappelijk aangetoond. Op plaatsen waar woningen en appartementen worden verhuurd via Airbnb gaan de huizenprijzen flink omhoog. Het verzet groeit. 

De Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam voerde een onderzoek uit naar de huizenprijzen in de regio Los Angeles in de VS. De resultaten verschenen in het economische vakblad ESB. Een aantal gemeenten van LA heeft de verhuur via Airbnb aan banden gelegd. Om via het deelplatform te mogen verhuren, hebben bewoners dezelfde vergunning nodig als hoteleigenaren. Dat zette een rem op de wildgroei.

Uit de resultaten blijkt dat de totale impact van Airbnb op de waarde van vastgoed groot kan zijn. Gemiddeld stegen de prijzen met zo’n 3 procent, maar in een buurt met veel toerisme kan dat veel meer zijn. In een populaire buurt als Hollywood stegen de huizenprijzen met soms 25 procent. 

Het aanbod van kamers en appartementen via Airbnb lag tussen 15 en 20 procent hoger in regio’s zonder dan in regio‘s met beperkingen voor Airbnb. 

Investeerders

Volgens de onderzoekers worden de prijsstijgingen mee veroorzaakt doordat investeerders huizen opkopen om ze via het platform te verhuren. Consumenten kunnen een duurder huis kopen, omdat ze de kosten deels terugverdienen via Airbnb. 

De voorbije jaren hebben experts vaker gesteld dat Airbnb waarschijnlijk de huizenprijzen opdrijft. Eerder kwamen economen van ING tot dezelfde conclusie. Volgens hen kan het effect op de huizenprijzen in Amsterdam tussen 2 en 4 procent bedragen. Huizenkopers die drie jaar verhuren kunnen zo dertig jaar lang de rente en aflossing betalen van een extra hypotheeklening van zo’n 10.000 euro. 

In een populaire buurt als Hollywood stegen de huizenprijzen met soms 25 procent

De economen voegden er wel aan toe dat onzeker is hoe groot het exacte effect van Airbnb op de woningprijzen is. Amsterdam telt van de Nederlandse steden veruit het hoogste aantal overnachtingen via Airbnb. Van de 2,7 miljoen in 2017 geboekte overnachtingen kwamen er 2,1 miljoen voor rekening van Amsterdam. 

‘Elke bijkomende vraag naar vastgoed, en zeker in een welbepaalde regio, heeft een effect op de prijs’
Johan Van Gompel(Senior economist KBC)

Johan Van Gompel, senior economist bij KBC en vastgoedexpert, vindt een effect op de huizenprijzen door Airbnb erg aannemelijk. “Ik heb zelf geen onderzoek gedaan, maar eigenlijk is het vrij logisch. Elke bijkomende vraag naar vastgoed, en zeker in een welbepaalde regio, heeft een effect op de prijs. In het geval van Airbnb zijn dat voornamelijk appartementen in toeristische, verstedelijkte gebieden.” 

Van Gompel kan dat effect staven met een onderzoek dat hij deed. “De prijs van appartementen in grote steden wordt voornamelijk bepaald door de algemene aantrekkingskracht van die steden als een plek om te wonen, te bezoeken en om zaken te doen. Er is een hoge correlatie vast te stellen in het geval van de Global Destination Cities Index, die wordt berekend door MasterCard en die is gebaseerd op betalingsgegevens gerelateerd aan grensoverschrijdend reizen naar en bestedingen in de steden”, stelt Van Gompel. 

Als je de aantrekkingskracht afzet tegenover de prijsevolutie van appartementen, dan is er een belangrijke drijvende factor voor de vastgoedprijzen van die steden.

Verliezers

De verliezers in het verhaal van Airbnb zijn jonge starters die de huizenprijzen zien toenemen. 

Tegelijk groeit er een aanzienlijke tegenbeweging, als gevolg van de dalende betaalbaarheid van woningen, illegale hotelisering, oneerlijke concurrentie en andere negatieve effecten, zoals overlast of overbevolking binnen en rondom gebouwen. 

Net nu heeft de burgemeester van New York een proces aangespannen tegen de vastgoedgroep Metropolitan Property Group (MPG), vijf makelaars en achttien dochterbedrijven. De groep zou maar liefst 130 appartementen verhuren, waaronder een volledig flatgebouw in Harlem, goed voor 55.000 overnachtingen. “De illegale hotels leiden tot minder woningaanbod voor de New Yorkers en destabiliseren onze wijken”, argumenteert burgemeester Bill de Blasio de rechtszaak.