Direct naar artikelinhoud
Klimaatspijbelaars

Enorme opkomst ‘klimaatspijbelaars’: 12.500 jongeren nemen deel aan mars in Brussel

Enorme opkomst ‘klimaatspijbelaars’: 12.500 jongeren nemen deel aan mars in Brussel
Beeld Tim Dirven

Belgische scholieren trokken vandaag voor de tweede week op rij naar Brussel om er te spijbelen ‘voor het klimaat’. En dat deden ze massaal: de politie telde 12.500 deelnemers, een veelvoud van de 3.000 jongeren die vorige week opdaagden. Ook in Antwerpen werd er betoogd, zij het bescheidener: daar verzamelden zo’n 200 scholieren.

en

Deze keer kregen de klimaatjongeren van Youth for Climate toelating van de politie om een mars te houden door de hoofdstad. Ze verzamelden opnieuw op het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal, waar verschillende speeches op het programma stonden. Nadien volgde er een mars, begeleid door muziek.

De organisatoren van Youth for Climate hebben één eis voor de Belgische politici: ze willen een bindend klimaatplan waarin staat dat de ambitie is om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 1,5 graden. De spijbelaars organiseerden afgelopen week een crowdfunding om geld in te zamelen voor de aankoop van materiaal. Ze haalden al meer dan 1.100 euro op.

De minister beklemtoont dat jongeren nood hebben aan goede en objectieve informatie, en vraagt dat scholen blijven inzetten op sensibilisering. Ze wijst naar programma’s als ‘Milieuzorg op School’.

De meeste spijbelende leerlingen trokken na de betoging naar huis of weer naar school.

Enorme opkomst ‘klimaatspijbelaars’: 12.500 jongeren nemen deel aan mars in Brussel
Beeld Tim Dirven

Ook Antwerpen betoogt

Op de Antwerpse Groenplaats betoogden tweehonderd scholieren voor het klimaat. Ze zongen, dansten en speelden spelletjes om zich warm te houden in de regen. “Het is nog maar een begin”, zei Warre Germis (18), een van de initiatiefnemers. “Elke donderdag zullen we hier staan, en met veel meer dan vandaag.”

Germis hield een toespraak. “Wij staan hier vanuit een gevoel van bezorgdheid, strevend naar gehoor dat we enkel kunnen bereiken wanneer we als burger ongehoorzaam zijn. Laten we stoppen met dingen kapot te maken waarvan we niet weten hoe we ze moeten repareren.”

De spijbelaars betoogden met apocalyptische slogans als ‘Remember we will all die’. “We willen vermijden dat onze kinderen ooit zullen omkomen in een enorme overstroming, daarom deze boodschap”, klonk het ietwat overdreven. 

Onderwijsschepen Jinnih Beels en Leefmilieuschepen Tom Meeuws, beiden sp.a, brachten een bezoek aan de betoging.

Beels loofde dat de scholieren willen opkomen voor een beter klimaat in de stad. “Maar het zou beter zijn dat jullie daarvoor niet hoeven te spijbelen”, zei Beels. “Daarom maken we een deal: in mei organiseren we met jullie allemaal een grote klimaatdag. Samen gaan we proberen om van Antwerpen de best scorende stad te maken op klimaatvlak.”

Scholieren betogen in Antwerpen voor het klimaat.Beeld MLS