Helft van de aardappelen zit nog in de grond

Volgens het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw zit meer dan de helft van de aardappelen nog altijd in de grond. Bij nachtvorst lopen de boeren dan het risico dat de oogst volledig verloren zou gaan.

Volgens het VILT loopt de aardappeloogst in ons land forse vertraging op. Dat komt omdat de grond te droog en dus te hard is en het moeilijk is om de aardappelen te oogsten. Dat is te wijten aan de droge zomermaanden en het weer van de afgelopen weken.

Uit een bevraging blijkt dat nog meer dan de helft van de aardappelen in de grond zitten. Veel boeren moeten zelfs nog beginnen met rooien. Er zijn wel regionale verschillen. Zo is het grootste deel van de oogst gerooid in de Westhoek en in de kuststreek omdat daar meer regen is gevallen dan elders in het land.

In het oosten van België blijft het evenwel te droog. Wie dan toch rooit, neemt dan veel grond mee en de harde kluiten veroorzaken ook blauwe plekken of stootblauw op de aardappelen waardoor de bewaring in het gedrang komt.

Toch is het nodig om de aardappelen nu zo snel mogelijk te oogsten. Als er nachtvorst zou komen, dreigen de aardappelen in de grond verloren te gaan. 

Meest gelezen