Direct naar artikelinhoud
crèchemoord

Kim De Gelder op weg naar internering: “Crèchedoder is voor 100 procent schizofreen”

Kim De Gelder.Beeld belga

“Kim De Gelder (30) is op weg naar een internering.” Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens op basis van een rapport dat de rechtbank bestelde bij vier onafhankelijke experts. Volgens hun maandenlange onderzoek is de crèchedoder voor 100 procent schizofreen en moet hij worden geïnterneerd.

en

De rechtbank die moet beslissen over de verdere toekomst van Kim De Gelder stelde net geen twee jaar geleden vier onafhankelijke experts aan. Door een nieuwe interneringswet kan de directie een gevangene die een gevaar is voor zichzelf of een ander toch nog laten interneren.

De twee universiteitsprofessoren en twee psychiaters hebben de viervoudig moordenaar maandenlang intensief bestudeerd. Het is uiteindelijk de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij (KBM) – een rechtbank bestaande uit een rechter en twee assessoren – die op basis van het rapport zal moeten uitmaken of De Gelder na tien jaar gevangenis ook de rest van zijn levenslange straf zal uitzweten in de gevangenis of alsnog zal worden geïnterneerd.

“Het besluit van de experts is erg uitgesproken”, zegt Jaak Haentjens (68), in een gesprek met Het Laatste Nieuws. “Volgens de vier deskundigen is De Gelder voor 100 procent schizofreen. Hij móét dus worden geïnterneerd.” Het rapport is nog niet definitief, omdat het openbaar ministerie volgens Haentjens nog enkele bijkomende vragen heeft gesteld aan de experts. “Maar dat gaat slechts om kleine verduidelijkingen. Niets dat het besluit van de deskundigen plots kan ombuigen.”

Schuldgevoel

De Gelder doodde op 23 januari 2009 twee baby’tjes en een verzorgster in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Hij maakte daar ook 25 gewonden. Een week eerder vermoordde de werkloze twintiger in Vrasene ook een 72-jarige vrouw. “Kim De Gelder heeft weerzinwekkende feiten gepleegd en op het assisenproces is lang naar een motief gezocht”, zegt Haentjens. “Maar zijn enige motief was dus dat hij zwaar ziek was én is.

Dat De Gelder op zijn assisenproces levenslang kreeg in plaats van een aangepaste psychiatrische begeleiding is bij zijn advocaat al die jaren blijven steken. “Een schuldgevoel is een groot woord, maar soms vraag ik me af of ik wel ver genoeg ben gegaan”, zegt Haentjens. “Want zijn toestand is de afgelopen jaren zo verslechterd dat ik me zelfs afvraag of beterschap nu nog mogelijk is.”

‘We kunnen ons afvragen of hij eigenlijk wel íéts beseft. Dat is al tien jaar zo’
Jaak Haentjes, advocaat Kim De Gelder

Bij een eventuele internering zou De Gelder in een forensisch psychiatrisch centrum een behandeling krijgen die beter aansluit bij zijn ziektebeeld, zegt zijn advocaat. “Ik heb hem ook proberen duidelijk maken dat dit in zijn belang is. Maar hij reageert op alles zo apathisch. We kunnen ons afvragen of hij eigenlijk wel íéts beseft. Dat is al tien jaar zo.”

De slachtoffers van Kim De Gelder en de nabestaanden van zijn dodelijke slachtoffers hebben in deze procedure niets te zeggen. Enkel het parket en De Gelder zelf kunnen de beslissing van de KBM aanvechten.