Direct naar artikelinhoud
Alles over wijn

Hoe bewaar je wijn het best? 4 gouden bewaartips

Hoe bewaar je wijn het best en op welke temperatuur?Beeld Shutterstock

Hoe wijnflessen bewaard worden beïnvloedt de kwaliteit en houdbaarheid van de wijn. Een zorgvuldig uitgekozen bewaarplek is dus geen overbodige luxe voor wijnliefhebbers. Maar ook met een klein budget kan je jouw wijn op een goede manier bewaren. 

In de kelder

Een eigen wijnkelder: welke wijnliefhebber droomt er niet van? Helaas behoort een kelder al lang niet meer tot de standaardruimtes van een moderne woonst. En wie er toch eentje heeft, gebruikt hem dikwijls om de wasmachine, droogkast of verwarmingsketel in te plaatsen. Om als goede bewaarplek voor je wijn te dienen moet je kelder aan enkele criteria voldoen. 

Een goede temperatuur is een eerste belangrijk aandachtspunt. Hoe frisser de kelderruimte, hoe trager de wijn evolueert en hoe langer houdbaar hij blijft. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen 8 en 14°C. Dat je kelder tijdens de zomermaanden wat opwarmt is geen probleem, maar grote temperatuurschommelingen zijn uit den boze. Zo kan die chauffageketel of drukgebruikte droogkast je flink wat wijnjaren kosten.

In je kelder is het best ook donker. UV-stralen beïnvloeden de chemische samenstelling van wijn en tasten de smaak én kleur aan.

Om je wijn te bewaren gun je hem het best ook de nodige rust. Trillingen van je wasmachine of een voorbijdenderende trein kunnen de wijnmoleculen immers beschadigen, en dat is alweer slecht nieuws voor de smaak. Ook de ruimte onder de trap is niet de meest stabiele bewaarplek.

Een bewaarkelder is het best ook geurloos. Scherpe geuren kunnen zich op termijn in je wijnflessen nestelen en zo de smaak beïnvloeden. Voor je verfpotten, white spirit en andere chemische luchtjes zoek je dus maar beter een andere bewaarplek als je jouw kelder tot wijnwalhalla wil omtoveren. En ook uien en aardappelen hou je het best uit de buurt.

In de (wijn)koelkast

Heb je er de plaats én het budget voor, dan is een wijnklimaatkast iets voor jou. Die zorgt 24/7 voor een ideale bewaartemperatuur én de perfecte lichtsterkte en luchtcirculatie om wijn te bewaren. Sommige modellen zijn zelfs voorzien van verschillende bewaarzones. Handig, want een witte wijn heeft een koelere temperatuur nodig dan een rode wijn.

Een klein minpuntje: met een prijskaartje vanaf enkele honderden euro’s kan je zo’n klimaatkast niet bepaald goedkoop noemen. Heb je nog een afgedankte (en liefst ook energiezuinige) koelkast staan? Gebruik ze dan als ‘low budget’wijnkast. Stel de temperatuur zo hoog mogelijk in – een graad of 8 is ideaal - , vul met flessen wijn et voilà, je eigen wijnfrigo is een feit.

Geen wijnfrigo of kelder in huis? Dan mag zelfs de rode wijn volgens topsommelier Sepideh Sedaghatnia best in de koelkast. “Veel beter dan de flessen in je warme woonkamer te bewaren. Je wijn zal zo veel minder snel evolueren. Haal de wijn wel op tijd uit de koelkast vooraleer je hem serveert zodat hij op temperatuur kan komen. Voor een rode wijn is 12 à 14 °C ideaal. Witte wijn serveer je het best op 8 à 10 °C.”

De juiste temperatuur voor wijn is cruciaal, serveer daarom je wijn nooit te koud of te warm. Lees hier hoe je wijn drinkt als een professional. 

Plat of recht?

Niet alle flessen houden ervan om plat te liggen. Flessen met een schroefdop staan liever recht, net als exemplaren met een rubberen kurk. Zo vermijd je dat de wijn oxideert of een rubbersmaakje krijgt. “En ook champagne en schuimwijnen hoef je niet liggend te bewaren”, zegt Sepideh. “Maar je wijnflessen met een stop uit kurk? Die leg je altijd horizontaal.” Zo voorkom je dat de kurk uitdroogt en er lucht bij de wijn komt waardoor de wijn slecht wordt.

Wat met restjes?

Hét dilemma van heel wat wijndrinkers: hoe lang blijft een geopende fles houdbaar? Een en ander hangt af van hoeveel wijn er nog in de fles zit. “Hoe minder wijn én hoe meer zuurstof er in de fles zit, hoe sneller oxidatie optreedt en alcohol in azijnzuur omgezet wordt”, zegt Sepideh. “Gebruik een ‘bodempje’ wijn liever om er ijsblokjes mee te maken die je later in je pastasauzen kan gebruiken.”

Is je fles nog halfvol? Dan blijft de fles met de eigen kurk makkelijk twee à drie dagen goed. “Een speciale wijnstop voegt daar een dagje extra aan toe. Vooral rode wijnen bevatten veel suiker, alcohol en zuren: dat zijn op zich al goede natuurlijke bewaarmiddelen. Biologische wijnen bevatten geen sulfieten en kunnen eens geopend wat van kleur veranderen, maar dat verandert niets aan de kwaliteit.”

Voor wie wijnrestjes nog langer wil bewaren, is een VacuVin-vacuümsetje (onder meer bij bol.com) een handige oplossing. “Het kost om en bij de 10 euro en verlengt de houdbaarheid makkelijk met een extra week. Langer hoeft toch niet, want zeg nu zelf: wie kan lekkere wijn een hele week onaangeroerd laten?”

De Morgen bundelde adviezen van Belgische topsommeliers in een complete wijngids. Ontdek de gids hier.

Deze artikels lees je ook binnen ons wijndossier:

Deze apps tippen de beste wijnen

Prosecco: goedkoper dan cava dankzij minder bubbels? Sommelier Andy De Brouwer legt uit

Topsommelier Sepideh selecteert haar favoriete betaalbare wijnen uit de supermarkt