© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

Vanaken zet Club op weg naar broodnodige zege in topper

Club Brugge heeft een rotweek met nederlagen tegen Charleroi en Porto doorgespoeld met een deugddoende zege tegen aartsrivaal Anderlecht. Na een felbevochten duel met enkele betwistbare sleutelmomenten haalde de landskampioen het met 2-1. Met dank aan goals van Vanaken en Vormer. De aansluitingstreffer van Lukasz Teodorczyk in de slotfase kwam te laat voor Anderlecht. Club Brugge speelde de laatste twintig minuten met tien na een domme rode kaart (elleboogstoot) voor invaller Wesley. Anderlecht verliest zijn leidersplaats aan Zulte Waregem, Club Brugge klimt naar voorlopig naar de derde plaats op twee punten van Anderlecht.

md

Club Brugge kreeg afgelopen week een dubbele dreun te verwerken. Het verloor vorige week vrijdag in de laatste minuut op Charleroi en afgelopen dinsdag ook in extremis in de Champions League tegen Porto. Michel Preud’homme hield wel min of meer het vertrouwen in de ploeg die een sterke eerste helft speelde tegen Porto. Enkel middenvelder Thoma Pina verloor zijn basisplaats aan verdediger Dion Cools. Anderlecht-trainer René Weiler deed beroep op exact dezelfde namen die voorbije donderdag een 1-1-gelijkspel behaalden op het veld van Mainz in de Europa League.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Club Brugge

Anderlecht

Net zoals in de kampioenenmatch van april begon Club Brugge als een stormram aan de kraker tegen Anderlecht. Dat leverde al na negen minuten een puike kopbalgoal van Hans Vanaken op. De middenvelder knikte goed voorbereidend werk van Anthony Limbobme via de grond in doel: 1-0.

© BELGA

Een kwartier later had Vanaken de voorsprong al kunnen verdubbelen, maar op voorzet van Vossen trapte hij moederziel alleen aan de tweede paal naast. Voor het overige vielen er weinig kansen te noteren in een volgepakt Jan Breydelstadion. Bram Nuytinck kopte na een hoekschop naast, de enige mogelijkheid voor paars-wit voor de pauze. Tekenend voor de onmacht van Anderlecht, dat geen poot aan de grond kreeg in Brugge. Club won de duels, speelde het beste voetbal en controleerde schijnbaar met de vingers in de neus. Anderlecht hanteerde veel te vaak de lange bal. En daar wist Stefano Denswil wel raad mee.

Ook na de pauze hetzelfde spelbeeld: Club domineerde, Anderlecht zwalpte. Zeker nadat Ruud Vormer er al na twee minuten 2-0 van maakte. De assist kwam alweer van “Man van de Match” Limbombe. De landskampioen leek freewheelend af te stevenen op een makkelijke zege. Rene Weiler haalde een alweer onzichtbare Stanciu van het veld, tot groot jolijt van het Brugse publiek. Maar de pret in Jan Breydel verstomde toen even later de ingevallen Wesley terecht een rode kaart kreeg voor domme een elleboogstoot aan Kara. Met tranen in de ogen dook de Braziliaan de catacomben in. “Een jeugdzonde”, zalfde Preud’homme achteraf.

© BELGA

Met nog twintig minuten op de klok en met tien tegen elf werd het toch nog bibberen voor Club Brugge. De thuisploeg claimde een strafschop na contact tussen Vanaken en Tielemans in de zestien meter. Die kwam er niet, de aansluitingstreffer van Anderlecht wel. De onvermijdelijke Teodorczyk glipte door de buitenspelval en mocht ongehinderd de 2-1 binnenduwen. In een zinderende laatste vijf minuten waren de beste kansen nog voor Club Brugge, maar het bleef 2-1.

In het klassement wordt Club Brugge vierde met 19 punten. Anderlecht laat de kans liggen om over Zulte Waregem naar de eerste plaats te wippen. Essevee, dat zaterdag won met 2-0 van Lokeren, totaliseert 23 punten, twee meer dan Sporting.

Anderlecht verliest zijn leidersplaats aan Zulte Waregem, Club Brugge klimt naar voorlopig naar de derde plaats op twee punten van Anderlecht. Woensdag speelt Club Brugge thuis tegen Westerlo. Anderlecht ontvangt dan KV Mechelen.

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer