Direct naar artikelinhoud
Australian Open

Rafael Nadal kan zondag zijn tweede Australian Open-trofee pakken

► Rafael Nadal maakte in de halve finale korte metten met Stefanos Tsitsipas. Hij verloor nog geen set in Melbourne.Beeld Photo News

Rafael Nadal zette brutaal een punt achter het sprookje van Stefanos Tsitsipas. De Spanjaard kan zo wachten op zijn maatje Novak Djokovic om voor de achtste keer een grandslamfinale tegen hem te spelen.

Op zes pogingen had de 24-jarige Fransman Lucas Pouille (ATP 31) nog geen match gewonnen op de hoofdtabel van de Australian Open. Vandaag strijdt hij tegen Novak Djokovic (ATP 1) voor zijn eerste finale van een grandslamtoernooi. Nieuwe coach Amélie Mauresmo mag die pluim grotendeels op haar hoed steken. Het zou wel straf zijn mocht de Française ook voldoende geloof in Pouille kunnen pompen om de zesvoudig winnaar te bedreigen, zeker als u weet dat Djokovic nog nooit een halve finale verloor in Melbourne.

Het zou zondag voor een onvervalste apotheose zorgen, met een duel tussen de mannetjesputters Nadal en Djokovic. In de onderlinge stand staat het 27-25 voor de Serviër, maar in grandslamfinales leidt de 32-jarige Spanjaard met 4-3.

Nadal makkelijk langs Tsitsipas

Rafael Nadal (ATP 2) maakte in zijn halve finale tegen de nieuwe posterboy Stefanos Tsitsipas (ATP 15) grote sier: zijn tennis was onberispelijk, zijn overwicht monsterlijk en de eindscore (6-2, 6-4, 6-0) potsierlijk. Nadal heeft op deze Australian Open nog geen set verloren.

"Of ik nog beter kan? Hopelijk wel", lachte de Mallorcaan, die in Melbourne Park al vijf keer in de finale stond maar alleen in 2009 mocht vieren. "Ik speelde een geweldige match tegen Tsitsipas", wist Nadal, "terwijl ik twee weken geleden het toernooi van Brisbane nog moest afzeggen met een dijblessure. Ik had me dan ook nooit kunnen inbeelden dat ik hier in de finale zou staan."

Tsitsipas moest toegeven dat Nadal heer en meester was geweest op deze bloedhete namiddag. "Nadal beschikt over een uitzonderlijke kwaliteit", beweerde de 20-jarige Griek, die vanaf maandag de nummer twaalf van de wereld is. "Hij doet je slecht tennissen. Ik durf dat een talent te noemen."

Opvallend is het agressieve spel van Nadal. "Ik heb altijd agressief gespeeld, maar krijg dat etiket van defensieve speler opgeplakt omdat ik altijd succes heb gehad op gravel", zuchtte 'Rafa'. "Dat is helemaal verkeerd. Natuurlijk speel ik niet elk punt serve-volley of ga ik niet elke bal voor de winner. Maar ik sla wel elke bal met een doel en dat is om zo veel mogelijk schade aan te richten bij de tegenstander."

Daar is hij deze tien dagen goed in geslaagd. En terwijl dat in een geweldige carrosserie opgeborgen lichaam zich in het verleden vaak broos toonde, verspeelde Nadal op deze Australian Open geen spatje energie te veel. Hij lijkt klaar om de finale van 2012 - met 5 uur en 53 minuten de langste ooit in Melbourne, gewonnen door Djokovic - dunnetjes over te doen.

‘Ik heb mijn tennis aangepast aan deze tijd en aan mijn leeftijd’
Rafael Nadal

"Ik heb mijn tennis aangepast aan deze tijd en aan mijn leeftijd", zei Nadal. "Dat doe ik al heel mijn carrière en daarom speel ik nog altijd op het hoogste niveau. Ik wist dat ik in die loopbaan van vijftien à zestien jaar dingen ging verliezen onderweg en dus moesten er andere dingen voor in de plaats komen."

Nadal kan zondag zijn achttiende grandslamtitel winnen, waarmee hij op twee trofeeën van Roger Federer zou komen.

Osaka of Kvitova voor leidersplaats

Bij de vrouwen komen Naomi Osaka (WTA 4) en Petra Kvitova (WTA 6) morgen voor het eerst tegen elkaar uit in de finale. De winnares is maandag de nieuwe nummer één van de wereld. De 21-jarige Japanse rekende in haar halve finale met 6-2, 4-6, 6-4 af met Karolina Pliskova. Osaka toonde daarmee dat haar zege tegen Serena Williams op de US Open vorig jaar geen toeval was.

Voor de 28-jarige Kvitova wordt het na een 7-6, 6-0-overwinning tegen de verrassende Danielle Collins haar eerste grandslameindstrijd sinds Wimbledon 2014. Het is ook haar eerste finale sinds haar handblessure na een schermutseling met een overvaller in haar huis in 2016.