Verwoestende dambreuk in Brazilië: minstens 7 doden, 150 vermisten

© Brandweer Minas Gerais

De dodentol na de breuk van een dam van een ijzerertsmijn in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais (zuidoosten), is opgelopen tot negen. Dat meldt de brandweer. Driehonderd mensen zijn vermist.

‘We hebben negen mensen die zijn overleden. Volgens onze gegevens zijn er ongeveer 300 vermisten’, aldus een woordvoerder van de brandweer. Eerder was er sprake van zeven doden en 150 gewonden.

Na de dambreuk aan een ertsmijn heeft een modderlawine de gemeente Brumadinho bereikt. Video’s en foto’s in lokale media tonen een bruine moddervloed die het woongebied Vila Forteco bereikte. Mensen moesten met helikopters gered worden en proberen zich in veiligheid te brengen.

De dam die vrijdag brak, is van de mijnbouwgigant Vale, die het incident bevestigde en zei dat ‘volledige voorrang wordt gegeven aan de bescherming van de levens van werknemers en inwoners’.

De regering heeft het crisiskabinet samengeroepen. In 2015 gebeurde in de staat Minas Gerais een gelijkaardige ramp. Bij de ’tragedie van Mariana’ lieten na een dambreuk negentien mensen het leven. Het giftige slib besmette de stroom Rio Doce over een lengte van 650 kilometer.

Partner Content