Direct naar artikelinhoud
Wikithon

Een Wiki-pagina voor haar: ‘Hack the gender gap’ wil meer vrouwen in Wikipedia

Aline Muylaert.Beeld Tim Dirven

17,83 procent. Van alle Engelstalige Wikipedia-biografieën gaan er zo veel over vrouwen. Het event ‘Hack the gender gap’ moet dat aantal dinsdag opkrikken.

Chantelle Bell, Loubna Bouarfa, Roberta Lucca. De kans is groot dat u niet weet wie deze dames zijn. Wikipedia wist het tot voor kort ook niet. Manon Brulard (30) heeft daar de afgelopen maanden eigenhandig verandering in gebracht. De Brusselse maakte voor hen alledrie een onlinebiografie en legde de wereld uit hoe invloedrijk deze onderneemster, wetenschapster en marketeer zijn. 

Dinsdag hoopt Brulard nog meer toonaangevende vrouwen in de online-encyclopedie te krijgen met een zogenaamde ‘wikithon’. Bijna honderd mensen zullen haar daarbij helpen. Het event is ‘Hack the gender gap’ gedoopt. “We hopen daarmee de genderkloof die op Wikipedia ontstaan is kleiner te maken.” De omvang ervan is onlangs nog eens in cijfers gegoten. Op de Engelstalige Wikipedia staan vandaag 1.576.951 biografieën. Daarvan zijn er slechts 281.119 of 17,83 procent aan vrouwen gewijd. 

“Dat schept een totaal verkeerd beeld over onze verwezenlijkingen”, zegt Brulard. Ze stipt daarbij aan dat Wikipedia vandaag de op vier na meest bezochte site wereldwijd is. “Heel veel mensen vertrouwen er dus op, zelfs academici.” Als oorzaak voor de gap of kloof wijst Brulard onder meer naar de mensen die de encyclopedie mee grootmaakten. “Negentig procent van de Wikipedia-bijdragers is van het mannelijke geslacht. Ook dat onevenwicht moeten we rechttrekken.”

Op de Engelstalige Wikipedia staan vandaag 1.576.951 biografieën. Daarvan zijn er slechts 281.119 of 17,83 procent aan vrouwen gewijd

Brulard kwam niet helemaal zelf op de proppen met het idee voor haar event. Ze werd vorig jaar geïnspireerd door Jess Wade, een onderzoekster aan het Imperial College in Londen die wetenschap aantrekkelijk probeerde te maken voor jonge meisjes door honderden vrouwelijke wetenschapsters een eigen pagina te schenken. “Met het event in Brussel en ook een Wikiclub die tweewekelijks samenkomt en hetzelfde doet, hopen we mee een verschil te maken.” 

De regels zijn simpel: kies een dame met aanzien en zoek informatie over haar bij elkaar. “Je mag geen persoonlijke band hebben, maar bouwen op referenties. Al die informatie wordt uiteraard gecontroleerd vooraleer het online gaat.” Voor wie zelf aan de slag wil: er circuleren online, via het project ‘Women in red’, lijstjes van invloedrijke vrouwen die nog geen eigen Wikipedia-pagina hebben. Daarop staan ook Belgen als Karen Boers, mede-oprichter van Startups.be, en Barbara Van Den Haute, administrateur-generaal bij het Agentschap Informatie Vlaanderen.

Aline Muylaert (25) maakt een pagina voor Kit Collingwood: “Stalken voor het goede doel”

Aline Muylaert wist meteen aan wie ze een Wikipedia-pagina zou wijden: Kit Collingwood. “Ze is een van de pioniers in mijn werkveld.” Dat werkveld is: digitalisering in de publieke sector. Muylaert bouwt in Brussel met Citizenlab aan een onlineplatform dat burgers meer inspraak moet geven in steden en gemeenten. Collingwood probeert in Groot-Brittannië de werking en dienstverlening van overheidsorganisaties te verbeteren door nieuwe, digitale processen te bedenken en te implementeren. “Ze heeft daarvoor al verschillende prijzen ontvangen.” 

Collingwood werkt momenteel voor het departement Werk en Pensioen. Ze is daarnaast een van de oprichters van One Team Goverment, een internationale beweging die de publieke sector radicaal wil hervormen. “Ik hoop met haar biografie het verkeerde beeld over ambtenaren recht te zetten. Dat zijn niet allemaal luie mensen. Ze kunnen ook heel innoverend werken.” 

‘Ja, het doet wel een beetje stalkerig aan, om allerhande sites af te schuimen op zoek naar informatie over haar’
Aline Muylaert

Muylaert heeft de afgelopen dagen al voorbereidend werk gedaan via Google. Zo vond ze veel terug over Collingwoods lgbtq-activisme. “Ja, het doet wel een beetje stalkerig aan, om allerhande sites af te schuimen op zoek naar informatie over haar. Maar is dat niet wat we allemaal wel eens op het internet doen? Dit is tenminste stalken voor het goede doel. Ik ben feminist. Vrouwen moeten in alle contexten goed vertegenwoordigd zijn. Wikipedia hoort daar ook bij.”

Astrid Steenackers (28) maakt een pagina voor Jude Ower: “Was me niet bewust van hun afwezigheid”

Astrid Steenackers zet sinds december haar eerste stappen in de techwereld. Ze werkt sindsdien voor Open Knowledge Belgium, een non-profitorganisatie die open kennis en data promoot. “Het is pas op dat moment dat het me begon op te vallen hoe weinig zichtbaar vrouwen in deze wereld zijn. Ik was me helemaal niet bewust van hun beperkte aandeel op Wikipedia.” 

Nochtans is dat een belangrijk startpunt, vindt Steenackers. Via via hoorde ze over het event van dinsdag. Tijdens de wikithon zal ze Jude Ower aan een pagina helpen. “Deze Britse onderneemster probeert via haar start-up Playmob de wereld te verbeteren. Dat doet ze door mensen via games aan te sporen om te storten voor een goed doel.” 

‘Het is pas op dat moment dat het me begon op te vallen hoe weinig zichtbaar vrouwen in deze wereld zijn’
Astrid Steenackers

Ower haalde zo al meer dan een miljoen dollar binnen voor organisaties als WWF en Oxfam. Veel meer informatie heeft Steenackers nog niet voorhanden. Ze vond de dame terug op een lijstje met invloedrijke vrouwen in Europa die nog geen onlinebiografie hebben. “Maar ik hoor dat een paar lijntjes tekst op Wikipedia al voldoende kunnen zijn om haar te helpen. Daarmee gaat de bal vaak vanzelf aan het rollen en komt er snel meer informatie.” Ze heeft er nu al voldoening van, zegt ze. “Zo zorg ik toch mee voor maatschappelijke impact.”