Iraakse vluchtelingen gelinkt aan ISIS opgepakt na huiszoekingen in Roeselare

© jvdp

In een onderzoek van het federaal parket zijn maandag een reeks huiszoekingen uitgevoerd in Charleroi en Roeselare. Dat meldt de krant La Dernière Heure dinsdag. Volgens de krant zijn daarbij tien Iraakse vluchtelingen opgepakt die banden zouden hebben met terreurbeweging ISIS.

Het federaal parket nuanceert en meldt dat er vier mensen werden meegenomen voor verhoor. “Een van hen is al in vrijheid gesteld na verhoor, over de drie anderen beslist de onderzoeksrechter vandaag of ze onder aanhoudingsbevel worden geplaatst. Voorlopig is nog niemand in verdenking gesteld.”

Volgens La Dernière Heure zou het gaan om Iraakse vluchtelingen die vanuit Mosul en Bagdad naar België zouden gekomen zijn als vluchtelingen. Hoewel ze elkaar kenden en in Irak deel zouden uitgemaakt hebben van een groep die banden had met ISIS, zouden ze allemaal apart en op verschillende data tot in België geraakt zijn, waar ze werden opgevangen in verschillende opvangcentra van Fedasil. Bij hun vertrek uit die opvangcentra zouden ze allemaal opgevangen zijn door een vrouw uit Charleroi die banden had met een islamitisch centrum in Verviers en hen onderdak en geld bezorgde.

De speurders kwamen de vrouw op het spoor toen ze regelmatig een vluchteling bezocht die opgesloten zat in de gevangenis van Jamioulx. De speurders proberen nu te achterhalen hoe de vrouw de verschillende mannen, die zogezegd geen enkel aanknopingspunt in België hadden, allemaal kon kennen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen