Direct naar artikelinhoud
Zaak-Asia Bibi

Christelijke Asia Bibi mag Pakistan dan toch verlaten

De Pakistaanse boerenvrouw Asia Bibi plaats haar vingerafdruk op papieren tegen haar doodvonnis, in november 2010.Beeld AFP

Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft een beroep tegen de vrijspraak van Asia Bibi afgewezen. Ze was wegens godslastering ter dood veroordeeld. Wat betekent dit nu?

Asia Bibi (51) is een arme boerenvrouw uit een dorp in de Punjab. Als katholiek is ze lid van de vervolgde christelijke minderheid in Pakistan. In 2010 werd ze ter dood veroordeeld wegens godslastering. Zij zou beledigende opmerkingen over de islam hebben gemaakt tijdens een ruzie toen islamitische buurvrouwen hadden geweigerd een glas water met haar te delen. Bibi heeft altijd ontkend.

Het vonnis van het hooggerechtshof in Islamabad bekrachtigt de vrijspraak van Bibi, die acht jaar onschuldig in de dodencel zat. Een bezwaarschrift dat islamitische extremisten tegen haar vrijspraak indienden, werd gisteren door de nieuwe opperrechter Asif Saeed Khosar afgewezen. Volgens hem was het oorspronkelijke doodvonnis gebaseerd op valse getuigenissen.

Het vonnis van het hooggerechtshof in Islamabad bekrachtigt de vrijspraak van Bibi, die acht jaar onschuldig in de dodencel zat

Bibi's verblijft wegens de vele doodsbedreigingen aan haar adres op een beveiligde locatie (mogelijk een legerbasis) totdat zij Pakistan kan verlaten. Dit zal vanwege het verzet van de extremisten in het diepste geheim moeten gebeuren. Probleem is ook dat veel westerse landen, waar actie is gevoerd om Bibi asiel te verlenen, ervoor terugschrikken dit te doen uit angst.

Voor de situatie rond de Pakistaanse blasfemiewetten verandert er met het vonnis niet veel. De door een flink deel van de bevolking gesteunde wetten kunnen nog steeds worden misbruikt om religieuze minderheden te tiranniseren.

Protest van TLP

Voor de regering van premier Imran Khan komt met Bibi's definitieve vrijspraak het einde van een slepend hoofdpijndossier in zicht. De regering waarschuwde de TLP-aanhangers afgelopen weekend al dat massale protesten zoals in oktober niet meer zullen worden getolereerd.

Het lijkt een nieuwe stap in Khans pogingen zich los te maken van de extremisten, die zijn verkiezingsoverwinning vorig jaar mede mogelijk maakten nadat hij ze had gepaaid met zijn belofte de blasfemiewetten krachtig te zullen handhaven.

Helaas voor premier Khan lijkt de TLP zich allerminst bij de feiten neer te leggen. Interim-partijleider Shafeeq Ameeni kondigde nieuwe massaprotesten aan. "Wij zullen een aanval op de heiligheid van onze Profeet niet toestaan", zei hij per video. Gisteren bleef het vooralsnog rustig.

Zal Asia Bibi straks eindelijk veilig zijn? Dat is de grote vraag. Ze vertrekt in elk geval zo snel mogelijk naar het buitenland, waarschijnlijk Canada. De Canadese premier Justin Trudeau bevestigde in november al dat zijn regering in gesprek was met de Pakistaanse autoriteiten, en haar dochters zouden zich al in Canada bevinden. Maar ook daar is een grote Pakistaanse gemeenschap, waarin extremisten schuilgaan.