Klinische tests rond alzheimer mislukken een na een: alweer 2 stopgezet

Dementie Alzheimer's © Getty Images/iStockphoto

De Zwitserse farmagroep Roche maakt een einde aan twee klinische trials waarin een behandeling van de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium werd onderzocht, na tegenvallende onderzoeksresultaten. Het is de zoveelste tegenvaller in het onderzoek naar de ziekte.

De groep uit Bazel beëindigt de studies Cread 1 en Cread 2 naar de molecule crenezumab, die in de derde fase zaten, omdat uit tussentijdse resultaten blijft dat ze de doelstellingen hoogstwaarschijnlijk niet zullen halen. ‘Hoewel de resultaten ontgoochelend zijn, dragen ze betekenisvol bij tot ons begrip van de ziekte van Alzheimer’, zegt de medisch directeur van Roche, Sandra Horning.

Een andere studie rond crenezumab wordt voortgezet, net als andere potentiële behandelingen.

Alleen symptomen verminderen

Dementie treft ongeveer 50 miljoen mensen wereldwijd en er zijn ongeveer 10 miljoen nieuwe gevallen per jaar, aldus Roche. En alzheimer is de meest verspreide vorm van dementie. Er bestaat geen geneesmiddel voor, de bestaande medicijnen kunnen alleen de symptomen verminderen, maar niet de voortgang van de ziekte tegenhouden.

De klinische test rond alzheimer mislukken een na een. Het voorbije jaar moesten laboratoria als Lundbeck, Takeda, Merck & Co, Janssen Biotech, AstraZeneca en Eli Lilly tegenvallers slikken.

Pfizer maakte zelfs bekend het onderzoek naar en de ontwikkeling van medicatie tegen alzheimer (en parkinson) volledig stop te zetten.

Partner Content