30.000 scholieren spijbelen opnieuw voor het klimaat, Youth for Climate lanceert inspraakplatform voor de burgers

Voor de vierde donderdag op rij zijn scholieren op straat gekomen. In diverse Belgische steden namen 30.850 jongeren deel aan de demonstraties. De spijbelende leerlingen en studenten pikken het niet langer dat de Belgische politici zich niet inzetten voor een ambitieus klimaatbeleid. Initiatiefneemster Anuna De Wever maakte na afloop bekend dat Youth for Climate een website heeft opgericht die burgers voortaan een platform geeft om ideeën en acties te delen.

evdg, sgg

Het onlineplatform van Youth for Climate komt er in samenwerking met CitizenLab, dat zijn expertise in het bouwen van een inspraakplatform ter beschikking stelt van de jongeren. De gebruikers moeten zich aanmelden en hun postcode ingeven om hun stem te laten horen.

Inspraak voor burgers

De drietalige website biedt meerdere facetten aan voor de burgers. Ze kunnen er voorstellen indienen om het klimaat te redden, lokale burgerinitiatieven opstarten of mee in discussie gaan over de thema's die worden aangebracht.

Tot 31 maart kunnen burgers hun ideeën lanceren op de website. Al deze voorstellen worden nadien gefilterd en daaruit volgt de volgende stap waarbij de ideeën worden geanalyseerd door experten en er aan hun haalbaarheid wordt gewerkt. Tenslotte zullen de gebruikers van het inspraakplatform online kunnen stemmen op wat hun de meest waardevolle maatregelen lijken. Met die eindconclusies wordt dan naar de beleidsmakers gegaan.

"We hopen dat er ideeën uitkomen waar de politiek op moet zeggen: 'goed idee, dat moet er komen'. Het moet gegrond zijn en niet enkel lijken alsof we anarchistische jeugd zijn", stelt Dries Cornelissens van Youth for Climate.

Betoging

In Brussel daagden donderdag 12.500 jongeren op voor de vierde editie van de Youth for Climatemars. De leerlingen en studenten stapten ditmaal van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid op een traject dat beter aangepast is aan hun grote massa. Opnieuw klonk "On est plus chaud que le climat" en was "What do we want? Climate change! When do we want it? Now! " te horen en te zien op spandoeken.

Met hun mobilisaties blijven ze de druk op de politici opvoeren. Woensdag werden ze in het Vlaams parlement uitgenodigd, maar dat stelde hen niet gerust. "Gisteren zagen we de politici kibbelen en met de vinger naar elkaar wijzen. De discussie is niet meer of we het halen, maar wel welke oplossingen we zullen zoeken voor een beter klimaat", verklaart Kyra Gantois, mede-oprichtster van Youth for Climate.

In Luik demonstreerden ongeveer 15.000 leerlingen en studenten voor het klimaat. De organisatoren hadden gehoopt op 5.000 deelnemers, maar het werden er drie keer meer. Niet alleen leerlingen van secundaire scholen en hogescholen en universiteiten deden mee, ook kinderen van lagere scholen sloten zich bij de mars aan. De stad Luik ondersteunde de actie en beloofde dat de leerlingen die spijbelden niet gestraft worden.

Meer dan 3.000 leerlingen en leerkrachten uit 27 basisscholen kwamen in Leuven bijeen om van de overheid meer maatregelen te eisen tegen de klimaatopwarming. "Onze politici lijken doof en blind te zijn voor de klimaatopwarming, het grootste probleem aller tijden in de hele wereld", aldus Marian, een meisje uit klas 3A en de dochter van klimaatspecialist Peter Tom Jones van de KU Leuven. "Politici moeten stoppen met liegen, stoppen met aan zichzelf te denken. Politici zeggen dat ze al veel gedaan hebben en nog veel gaan doen."

In Antwerpen daagden zowat 350 jongeren op voor de derde Antwerpse versie van de spijbelacties voor het klimaat. Net als vorige week, toen er 500 aanwezigen werden geteld, trokken ze in stoet door de binnenstad. Aan het Operaplein vormden de jongeren een grote cirkel, ook met hun fietsen, en hielden een minuut stilte. Dat moest het gevoel verkondigen dat het klimaat "ten grave wordt gedragen",

Herbeleef hieronder het verloop van de klimaatmars.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen