Direct naar artikelinhoud
Klimaatspijbelaars

Ruim 30.000 klimaatspijbelaars in het hele land op straat, “maar we zijn nog lang niet voldaan”

Ruim 30.000 klimaatspijbelaars in het hele land op straat, “maar we zijn nog lang niet voldaan”
Beeld BELGA

Voor de vierde donderdag op rij hebben de klimaatspijbelaars actiegevoerd. Deze keer lag het zwaartepunt in Luik: daar waren 15.000 scholieren aanwezig. In Brussel telde de politie 12.500 aanwezigen. Met de manifestaties in Leuven en Antwerpen erbij, kwamen er vandaag in totaal zo’n 30.850 ‘bosbrossers’ op straat.

De Luikse klimaatmars vertrok aan de place des Guillemins. De jongeren wandelden via de Rue des Guillemins, de boulevards d’Avroy en de la Sauvenière naar de place Saint-Lambert.

De organisatoren hadden gehoopt op 5.000 deelnemers, maar het werden er drie keer zoveel; zo’n 15.000. Niet alleen leerlingen van secundaire scholen en hogescholen en universiteiten deden mee, ook kinderen van lagere scholen sloten zich bij de mars aan. De stad Luik ondersteunde de actie en beloofde dat de leerlingen die spijbelden niet gestraft zullen worden. Een delegatie van de spijbelaars werd zelfs uitgenodigd bij de burgemeester.

‘Eat pussy, not cows’

De spijbelaars in Brussel kwamen deze week niet aan hun recordaantal van 35.000 deelnemers van vorige week. Maar het is duidelijk dat heel wat jongeren opnieuw hun engagement voor een beter Belgisch klimaatbeleid wilden tonen: 12.500 volgens de politie. Omstreeks 11 uur ging de mars van start aan Brussel-Noord.

Na het grote succes van de vorige manifestatie zorgde de politie voor een verbeterd traject, die de massa veiliger op weg zette. In de Pachecolaan kwam het wel even tot een opstootje tussen de manifestanten en een vijftal leden van Schild & Vrienden, die kwamen pleiten voor verdere investeringen in kernenergie.

In de Pachecolaan kwam het even tot een opstootje tussen de manifestanten en een vijftal leden van Schild & Vrienden

Net zoals de voorbije weken hadden de jongeren veel borden met slogans meegenomen. Ze toonden zich opnieuw van hun creatiefste kant: “Het klimaat is als bier: hoe warmer hoe slechter”, “Eat pussy, not cows”, “4 klimaatministers, 0 beleid”, “Pour la terre, cessons de nous taire”, “La nouvelle De Wever est arrivée”, “Waar is onze Joke(r)? “ en “Ik moest staken, want de regering doet het niet”.

‘Eat pussy, not cows’
Beeld Mark Baert

Het enthousiasme en de vastberadenheid van de klimaatspijbelaars is duidelijk nog lang niet uitgewerkt. “We zijn nog lang niet voldaan”, verduidelijkt bezielster Anuna De Wever.

De scholieren willen geen excuses meer horen, maar eisen echte antwoorden en maatregelen van de Belgische politici. “We hoorden dat we pessimisten zijn, dat we jong en naïef zijn en dat we niet weten hoe het politiek systeem werkt. Maar als het politiek systeem geen zorg draagt voor het klimaat, dan is er iets mis met dat systeem”, zegt De Wever.

‘Als het politiek systeem geen zorg draagt voor het klimaat, dan is er iets mis met dat systeem’
Bezielster Anuna De Wever

Nieuwe actie in Leuven

Op het Ladeuzeplein in Leuven zijn meer dan 3.000 leerlingen en leerkrachten uit 27 basisscholen bijeengekomen om van de overheid meer maatregelen te eisen tegen de klimaatopwarming. “Onze politici lijken doof en blind te zijn voor de klimaatopwarming, het grootste probleem aller tijden in de hele wereld”, aldus Marian, een meisje uit klas 3A van De Zevensprong.

De Zevensprong nam het initiatief voor de Leuvense actie. “Politici moeten stoppen met liegen, stoppen met aan zichzelf te denken. Politici zeggen dat ze al veel gedaan hebben en nog veel gaan doen”, zei Marian, de dochter van klimaatspecialist Peter Tom Jones van de KU Leuven. “Ze moeten nu actie ondernemen en ervoor zorgen dat de opwarming stopt. Wetenschappers weten wat we kunnen doen. Er is al technologie die kan ingezet worden in de strijd tegen de klimaatopwarming.”

Kinderen ondervroegen de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a). Die antwoordde “dat Leuven al heel wat doet tegen de klimaatopwarming met maatregelen op het vlak van verkeer, woningisolatie en aanplanten van groen, maar dat is nog niet genoeg. Wij gaan luisteren naar jullie om het beter te doen. Leuven wil immers een voorbeeld zijn”, besloot Ridouani. 

De actie op het Ladeuzeplein in Leuven.Beeld BELGAONTHESPOT

In Antwerpen tot slot daagden 350 betogers op.

Grootouders present

De klimaatjongeren kregen zoals elke week steun van een delegatie senioren van ‘Grootouders voor het klimaat’. “We zijn hier uit grote bezorgdheid over onze kleinkinderen. Zij zijn bang en komen op straat en daar hebben ze groot gelijk in. Als we horen en zien wat hen te wachten staat, kunnen we niet thuis blijven”, zei grootouder Hugo Van Dienderen.

“Er zijn de bosbranden, de overstromingen en de droogte. En de wetenschappers zeggen dat het nog veel erger zal worden. Er is geen wetgevend kader om het ambitieus en rechtvaardig aan te pakken. We vinden net zoals de jongeren dat de sterkste schouders het probleem mee moeten dragen.”

Lees ook:

“Actievoerders hebben groot gelijk”: 3.455 academici eisen meer klimaatambitie van politiek

Standpunt: “Dat België nog min of meer op koers zit met het klimaatbeleid, is grotendeels een optische illusie”

Analyse: Mañana mañana: hoe het Belgische klimaatbeleid uitblinkt in loomheid

Protest bij Marghem

Ook aan de woning van energieminister Marie Christine Marghem (MR) in Doornik werd vanochtend betoogd door spijbelende scholieren. De manifestatie ‘Donderdag kan ik niet, ik heb het klimaat!’ was een initiatief van enkele lokale jeugdorganisaties en trok tussen de 80 en 100 deelnemers. De jonge betogers hadden geen contact met Marghem.