NASA/OIB/Jeremy Harbeck
Volledig scherm
© NASA/OIB/Jeremy Harbeck

Gigantische holte ontdekt op Antarctica onder “gevaarlijkste gletsjer ter wereld”

Het gaat niet goed met de gletsjers op Antarctica, dat is geweten. De laatste 25 jaar verloor het continent maar liefst drie biljoen ton ijs, aan een alarmerende snelheid. Wetenschappers van NASA hebben nu ook een enorme holte ontdekt onder de Thwaites-gletsjer, “de gevaarlijkste ter wereld” genoemd. Er is plaats voor 14 miljard ton ijs. Maar dat is er niet meer.

45 reacties

  • Sara Peeters

    5 jaar geleden
    Kunnen de wetenschappers ook zeggen waar de de nieuwe kustlijn komt, geef ons the worst Case scenario, dat ik als klimaatvluchteling weet welk land ik nog kan kiezen om asiel te vragen. Of ineens elders ga investeren.
  • Jean Emare

    5 jaar geleden
    Bij mijn weten bestaat ijs ook uit lucht en is de grootste massa ervan onder het zeepeil. Verder is het stijgen van niet een issue.. eerder het witte afweerscherm dat deels verdwijnen zal.
  • Wesley Gevaert

    5 jaar geleden
    Snel aangroeien wil niet zeggen dat het een kilometer dik ligt zoals vroeger. 5 voor 12 op de horloge van de aarde is niet hetzelfde als voor een mens die max 1 eeuw leeft. Voor jou lijken 30 jaar lang, maar het is letterlijk bijna niets. Het toont aan dat je niet denkt aan de generaties die nog geboren moeten worden.
  • Robert Bruyland

    5 jaar geleden
    Het ijs dat in het water ligd neemt ook plaats in en tijdens het smelten verliest dit een kleine 10% . Als al het ijs ter wereld zou smelten zakt het water met 10%.De wereld zal ook zijn seizoenen hebben zeker en om de zoveel jaar eens warm of koud worden .
  • Peter Bonacasa

    5 jaar geleden
    Jimi Cortez, fout. NASA geeft aan dat er grotere aangroei is van zee-ijs tijdens de wintermaanden, maar dat het globale verlies aan ijsmassa over het jaar groter is. Het uitlichten van een paar maanden geeft je dus geen gelijk.