Direct naar artikelinhoud
Brexit

Verenigd Koninkrijk slaat medische noodpakketten in uit angst voor een harde brexit

Opslagplaats van medicijnen.Beeld Hollandse Hoogte / Bram Belloni

De farmaceutische reus Johnson & Johnson is bezig met medische noodpakketten massaal in te slaan in het Verenigd Koninkrijk. Ze vrezen voor problemen aan de grens bij een harde brexit en op deze manier willen ze voorkomen dat er een tekort is aan belangrijke medische voorraden.  

Normaal stockeren ziekenhuizen deze medische producten niet zo lang op voorhand omdat ze dan dreigen te vervallen, maar deze actie maakt duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk erg afhankelijk is van producten uit andere landen. Simon Stevens, hoofd van de National Health Service, maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van een harde brexit.

“We zijn meer dan 10.000 medicijnen, medische apparaten en andere producten die de medische wereld gebruikt aan het opvolgen. Door meer in te slaan kunnen we de productie van deze producten garanderen. Uiteraard zijn we afhankelijk van het transport om genoeg voorraad te hebben.” Stevens voegt eraan toe dat het in niemands belang is om de toevoer van medische producten te bemoeilijken.  

Tijdens de aanslag in Manchester in 2017, waarbij 23 mensen om het leven kwamen, moest Johnson & Johnson snel extra pakketten laten aanvoeren vanuit België.

‘Door meer in te slaan kunnen we de productie van deze producten garanderen’
Simon stevens, hoofd van de National Health Service