Zo beveilig je je smartphone tegen indringers

© Shutterstock

Net als computers worden nu ook meer en meer smartphones gehackt. Je loopt het grootste risico als je een valse app-versie downloadt of betalingen doet via een onveilige wifi-verbinding. Hackers dringen zo je smartphone binnen en kunnen zelfs je telefoon volledig blokkeren. Vervolgens vragen ze geld om dit weer ongedaan te maken.

Check zeker onderstaande tips van Europol en de Federale Politie om je smartphone beter te beveiligen.

evg

1. Installeer een antivirusapp

Ook voor smartphones bestaan er antivirusprogramma’s. In de appstore vind je zowel gratis als betalende apps terug. “Gratis is niet per se slechter,” aldus computerexpert Nico Cool. “Bekijk de populaire antivirusprogramma’s en oordeel aan de hand van gebruikersreviews welke het meest interessant is voor jou.”

2. Download enkel apps van officiële aanbieders

“Apps in de app-store zijn gescreend. Download geen applicaties via links in mails of berichten. Geef zeker geen persoonlijke informatie door zoals je geboortedatum en dergelijke.”

3. Doe geen betalingen via openbare wifi of hotspots

“Internetbankieren via een openbare wifi-verbinding op café of in een hotel vermijd je beter,” benadrukt Nico Cool. “ Zet in dat geval je 4G-data aan, dan ben je rechtstreeks verbonden met je gsm-operator. Dat is veel veiliger. Hackers kunnen zich namelijk met een simpele router voordoen als een officiële internetverdeler. Door de naam van hun verbinding te veranderen naar BelgacomFon of Telenet Homespot misleiden ze surfers. Vergeet ook niet om wifi, bluetooth en locatievoorzieningen uit te schakelen als je ze niet gebruikt.”

4. Installeer updates voor apps en andere software

Door je smartphone en apps up te daten wanneer daarom gevraagd wordt, zorg je voor een beter beveiligde omgeving.

5. Pas op met tweedehandstoestellen

Gekraakte iphones zijn niet veilig en kunnen hackers toegang verlenen tot je telefoon. “Pas dus op als je een tweedehandstoestel koopt”, waarschuwt Cool. “Vraag zeker de aankoopfactuur, zodat je kan checken of het toestel wel via een legaal kanaal is aangekocht.”

6. Vergrendel je smartphone

“Veel mensen hebben misschien al een pincode of vingerafdruk ingesteld om ervoor te zorgen dat niet zomaar iedereen in hun smartphone kan neuzen. Een tip die ik zou willen meegeven, is om op de achterkant van je telefoon een stickertje te kleven met het gsm-nummer van je partner of familielid. Zo weet de eerlijke vinder wat hij met je smartphone moet aanvangen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen