Bevoegdheidsprobleem met gewesten over fiscale regularisatie van de baan

De weg ligt nu helemaal vrij voor de federale regering om de fiscale regularisatie van zwart geld door te voeren. Er waren namelijk zorgen opgedoken over een mogelijk bevoegdheidsprobleem met de gewesten, en Brussel en Wallonië dreigden naar het Grondwettelijke Hof te stappen. Maar in de Kamer is nu een akkoord bereikt tussen meerderheid en oppositie waardoor samenwerkingsakkoorden tussen de federale regering en de gewesten mogelijk zijn.

De federale regering wil dit jaar 250 miljoen euro halen uit de nieuwe fiscale regularisatie. De Raad van State had echter meermaals gewezen op een mogelijk bevoegdheidsprobleem. De ontdoken belastingen die voor een regularisatie in aanmerking zouden komen, zouden ook onder de bevoegdheid van de gewesten kunnen vallen.

Overleg met de gewesten om een samenwerkingsakkoord te sluiten, leverden geen resultaat op. De gewesten dreigden zelfs met een procedure bij het Grondwettelijk Hof. Nog geen twee weken geleden gaf minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nog aan geen reden te zijn om zijn wetsontwerp aan te passen.

Zo'n procedure bij het Grondwettelijk Hof zou echter als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de regularisatie gehangen hebben. Wie zou namelijk gedurfd hebben om met zijn zwart geld boven te komen als de wet toch nog vernietigd zou kunnen worden? De wet dreigde dus niets op te brengen.

"Probleem van bevoegheidsverdeling opgelost"

Oppositiepartijen SP.A en PS hebben nu - enigszins onverwacht - een aantal wijzigingen in het wetsontwerp door de Kamercommissie Financiën gekregen. "Daardoor is het probleem van de bevoegdheidsverdeling opgelost", stelt Kamerlid Peter Vanvelthoven (SP.A). Het amendement van de socialistische partijen werkt namelijk de obstakels weg om samenwerkingsakkoorden te sluiten tussen de federale regering en de gewesten.

"Je zou kunnen zeggen dat minister Van Overtveldt de PS over de streep heeft kunnen trekken. De PS die in Wallonië en Brussel wel in de regering zit. Wellicht kunnen die gewesten het geld van de witwasoperatie goed gebruiken voor hun begroting", legt VRT-journalist Johny Vansevenant uit.

Drie categorieën

Het principe waarover een consensus lijkt te groeien, zou inhouden dat drie categorieën gelden zouden worden bepaald. Voor een eerste categorie federale belastingen zou de regularisatie onbeperkt in de tijd gelden. Voor de tweede en derde categorie - gewestelijke belastingen en de "gemengde belastingen" - zouden de gewesten de kans krijgen te bepalen hoe lang de operatie zou lopen. Bovendien worden gelden die afkomstig zijn van terrorisme en drugshandel expliciet uitgesloten van de regularisatie.

"De minister heeft het geweer van schouder veranderd", stelde Ahmed Laaouej (PS). "Van quasi-unilateraal naar verzoenend tewerk gaan". Laaouej riep op tot een volwassen fiscaal federalisme, met meer en regelmatig overleg tussen de ministers van Financiën en Begroting van de federale regering en de deelentiteiten. Hij haalde de taks op de kansspelen aan als voorbeeld waarover ze betrokken ministers rond de tafel zouden moeten zitten.

Meest gelezen