Direct naar artikelinhoud
Schilderij

Klein stilleven erkend als een echte Van Gogh

Van Goghs Stilleven met fruit en kastanjes (1886).Beeld Courtesy of the Fine Arts Museums of San Francisco

Het Van Gogh Museum heeft eind vorig jaar een schilderij erkend als een echt werk van Vincent van Gogh. Het gaat om Stilleven met fruit en kastanjes, een doek van 27 bij 35,6 centimeter dat in het bezit is van de Fine Arts Museums of San Francisco (FAMSF).

Het schilderij was niet opgenomen in standaardwerken over Van Goghs oeuvre, maar kan volgens de specialisten van het museum in Amsterdam toch als een authentiek werk van de schilder worden beschouwd.

Onder Stilleven met fruit en kastanjes is door het van Gogh Museum een andere schildering aangetroffen, een portret van een vrouw. Van Van Gogh (1853-1890) is bekend dat hij uit geldnood vaker doeken hergebruikte. Het stilleven, dat de Nederlandse kunstenaar in de herfst van 1886 in Parijs zou hebben gemaakt, is geschonken aan het museum in San Francisco door een echtpaar in 1961. Het is vermoedelijk in het bezit geweest van de moeder van Émile Bernard, de Franse schilder die goed bevriend was met Van Gogh.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft de nieuwe toeschrijving niet actief naar buiten gebracht. Volgens een woordvoerder van de kunstinstelling werd het doek in het Legion of Honor Museum (een van de twee locaties van FAMSF) tentoongesteld als een mogelijke Van Gogh en was het bestaan ervan dus al langer bekend. Alleen als er echt een nieuwe ontdekking van werk van Van Gogh wordt gedaan, zoals in 2013 van het grote schilderij Zonsondergang bij Montmajour (1888) en in 2018 van een tekening, dan maakt het museum dat zelf bekend.

Jaarlijks wordt het Van Gogh Museum zo’n tweehonderd keer gevraagd een werk te onderzoeken omdat het een echte Van Gogh zou zijn. Onlangs heeft het museum nog zo’n verzoek gekregen van het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam (Drenthe), dat uit een erfenis een schilderij heeft ontvangen dat ook door de kunstenaar zou zijn gemaakt. Nieuwe ontdekkingen komen evenwel niet vaak voor. Sinds 1988, toen het Van Gogh Museum officieel begon met de authenticiteitsonderzoeken, zijn er veertien werken aan het oeuvre toegevoegd, vooral tekeningen.