Regeringen bereiken geen akkoord over veiling van licenties voor supersnel internet: “Bijzonder kortzichtig”

© AFP

De verschillende regeringen in ons land zijn het woensdag niet eens geraakt over de veiling van de licenties voor 5G, het supersnelle mobiele internet. De regio’s willen eerst een akkoord over de verdeling van de inkomsten. Federaal minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) vreest dat er door die blokkering één of twee jaar tijd zal worden verloren. “Dit is bijzonder kortzichtig”, zegt hij.

jvh

Om de licenties voor het supersnelle mobiele internet eind dit jaar of begin volgend jaar te kunnen veilen, moest de federale regering woensdag een akkoord vinden met de deelstaten, omdat die bevoegd zijn voor media. Zonder akkoord zou het wachten zijn op de verkiezingen en de vorming van nieuwe regeringen. Het Overlegcomité, het orgaan dat de verschillende regeringen samenbrengt, kwam woensdag echter niet tot een akkoord. De deelstaten willen eerst een akkoord over de verdeling van de opbrengsten. De veiling zou naar schatting 680 miljoen euro moeten opbrengen.

Bij vorige veilingen werd steeds een 80/20 verdeelsleutel gehanteerd. De deelstaten zouden nu een groter deel willen. “Ik had voorgesteld om groen licht te geven voor de veiling en de discussie over de verdeling achteraf te doen. Maar dat kon niet. Nu riskeren we twee jaar te verliezen”, reageert een boze minister De Backer. “Dit is bijzonder jammer en kortzichtig. Vanwege een ordinaire centenkwestie blokkeert men de economische toestand van ons land. Dit zet een rem op nieuwe diensten en innovatie door start-ups.” Volgens De Backer had de discussie over de centen perfect na de veiling gehouden kunnen worden. “Dat was overigens de vorige keer ook zo.”

De liberalen wijzen vooral N-VA met de vinger. Die zou binnen de Vlaamse regering dwars liggen. “Vlaanderen wil gewoon datgene wat haar toekomt”, zegt Vlaams minister Ben Weyts in een reactie aan de VRT. “Wij laten ons niet met een kluitje in het riet sturen. Voor ons is het eenvoudig: als Vlaanderen zijn rechtmatige deel krijgt, is de zaak opgelost”.

Agoria: “Oplossing ligt gewoon op tafel”

Volgens technologiefederatie Agoria hoeft de uitrol van 5G echter niet op de lange baan geschoven te worden, want ligt er al een oplossing op tafel: zo zou de veiling van de frequentieband voor 5G los kunnen gekoppeld worden van de multiband, en om de operatoren al te laten werken met testlicenties.

Probleem is volgens Agoria dat alles vandaag op één hoop wordt gegooid: de veiling van bestaande banden voor 3G en 4G en de nieuwe banden voor 5G, de veiling van de banden voor media en voor internetdata, en de reservering van spectrum voor een eventuele vierde speler naast Telenet, Orange en Proximus. “Het dossier is een onoplosbaar kluwen geworden”, zegt Agoria-topman Marc Lambotte. Hij stelt voor om de veiling van de bestaande banden voor 3G en 4G los te koppelen van de veiling van de nieuwe 5G band 3.6 gigahertz.

Omdat die laatste een zeer brede band is van 3.4 tot 3.8 gigahertz, is er geen afzonderlijke reservering voor een vierde speler voorzien. Met de loskoppeling zou dus de uitrol van 5G niet vertraagd worden en kan het dossier nog gedeblokkeerd worden voor de verkiezingen, aldus Lambotte. Het voorstel wordt volgens Agoria ook onderschreven door Telenet, Orange en Proximus. “Wij reiken een oplossing aan, het is de politiek die haar verantwoordelijkheid moet nemen”, klinkt het.

Bourgeois: “Voorstel Agoria is overwegen waard”

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois betreurt dat er geen akkoord is bereikt over het dossier. Hij bevestigt dat Vlaanderen een andere verdeelsleutel wil over de verdeling van de opbrengsten, maar hij ontkent dat het gaat om “communautaire spelletjes”. Volgens hem heeft de federale regering de voorbije tijd geen enkel voorstel op tafel gelegd en is er ook in tussentijd geen overleg gepleegd.

Toch ziet Bourgeois een uitweg om al van start te kunnen gaan met de uitrol van 5G. Hij verwijst daarvoor naar het voorstel van Agoria. “Persoonlijk denk ik dat dat voorstel een oplossing kan vormen en dat we op die manier kunnen starten met de uitrol van 5G”, zo zei Bourgeois woensdag in het Vlaams Parlement. Hij heeft dat standpunt nog niet kunnen terugkoppelen binnen zijn regering, maar de regeringsleider vindt de suggestie van Agoria zeker “het overwegen waard”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen