© KMA

Man ziet gasprijs ineens met 62% stijgen jaar na groepsaankoop

Olivier De Meulder uit Malle deed vorig jaar mee aan de groepsaankoop voor energie van de provincie Antwerpen. Hij sloot een contract af met Eni. Een jaar later slaat Eni zijn gasprijs met 62,6% op.

KMA

Via de groepsaankoop groene energie van de provincie kon Olivier tegen een gunstig tarief zijn aardgas en elektriciteit door Eni laten leveren. Normaal worden die contracten automatisch verlengd, maar de leverancier moet wel laten weten of er een prijsstijging is. De Meulder schrok toen hij via een mail van Eni vernam dat voor hem zijn gas 62,6% duurder zal worden. Zijn gasprijs stijgt van 1,63 eurocent/kWh naar 2,65 eurocent/kWh.

Waarschuwing

“Ik vind dit gangsterpraktijken want de gasprijs is niet met 62.6% op de internationale markt gestegen. Eni bedriegt de mensen. Het gekke is ook dat er nu een nieuwe groepsaankoop aankomt en ik heb me laten vertellen dat deze deels opnieuw gewonnen is door Eni. Voor elektriciteit is de stijging minder groot, 16% voor dag en 23% voor nacht.”

De Meulder wil andere mensen waarschuwen die vorig jaar deelnamen aan de groepsaankoop. “Ik kan me voorstellen dat oudere mensen denken dat ze vorig jaar “een goed contract” hebben gekregen en er automatisch van uitgaan dat ze ook het daaropvolgend jaar nog een gunstig tarief zullen krijgen, maar dat is dus geenszins het geval.”

“Uitermate scherpe prijzen”

Woordvoerder Tom Vanden Borre van Eni begrijpt dat klanten “vragen kunnen hebben” bij deze zeer sterke prijsstijgingen. “Via een groepsaankoop kunnen wij uitermate scherpe prijzen bieden omdat wij grote volumes kunnen inkopen. Maar op het moment dat we dit verlengingsvoorstel hadden gedaan, wisten we nog niet dat we opnieuw de groepsaankoop zouden winnen en dus een groot volume konden inkopen. Deze brief is vroeger vertrokken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER