© rr

Kempense buslijnen verstoord door vakbondsactie, sneldiensten vanuit Antwerpen rijden wel

De Kempense regio ondervindt woensdag hinder op de buslijnen door de vakbondsactie bij vervoersmaatschappij De Lijn. In Limburg wordt al voor de derde dag op rij gestaakt, waardoor amper 20 procent van de chauffeurs is uitgereden. Alle sneldiensten vanuit Antwerpen naar Limburg rijden, laat De Lijn ’s namiddags weten.

bap, blg

In de Kempen zijn buslijnen 15B (Geel-Herentals), 15C (Geel-Leopoldsburg), 17A (Diest-Leopoldsburg/Mol), 19 (Diest/Tessenderlo-Geel), 20 (Geel/Mol-Tessenderlo), 84 (Geel-Hamont) en 306 (Geel-Leuven) verstoord.

De Lijn meldt in de namiddag dat de sneldiensten vanuit Antwerpen richting Limburg wel allemaal rijden. Zo zal snelbus 68 (Antwerpen-Bocholt) om 16.22 uur en 17.24 uur vertrekken aan de Rooseveltplaats.

Later op woensdag leggen de vakbonden de voorstellen van de directie voor aan hun achterban. Het valt echter af te wachten of de chauffeurs van de openbare diensten woensdag nog opnieuw aan het werk zullen gaan. “Dat zal blijken als het zover is. Dat is ook voor ons afwachten. We staan klaar om dat zo snel mogelijk te communiceren”, stelt De Lijn-woordvoerder Van de Vreken.

Dinsdag hebben de bonden na vijf uur onderhandelen de tafel zonder akkoord verlaten. Volgens de vervoersmaatschappij lag een overeenkomst over vijf punten binnen handbereik. “We betreuren dat de actie wordt voortgezet: een akkoord lag dinsdagavond binnen handbereik”, aldus de directie in een persbericht.

De directie meent dat het plan dat ze heeft voorgelegd “zo goed mogelijk tegemoetkomt aan de vragen van de chauffeurs”. Zij klaagden over de rij- en rusttijden en de werkdruk. Voor dat laatste belooft de directie “door de nodige aanwervingen en een verzuimbeleid op maat” het personeelstekort weg te werken. Daarnaast zegt De Lijn ook te willen werken aan de gelijkwaardigheid van de chauffeurs van De Lijn en de exploitanten, een zorg die aangekaart werd door de pachters.

Er is voorlopig geen nieuw overleg gepland, maar het bedrijf zegt bereid te blijven voor dialoog. Reizigers kunnen op verstoring.delijn.be terecht voor een lijst met de getroffen lijnen. Daar vinden ze ook een attest voor school of het werk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER