Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ is een mythe, volgorde doet er niet toe

Er zijn zo van die regeltjes waar we aan blijven vasthouden. We drinken geen pintje na een goed glas wijn, maar een glas wijn na bier kan dan weer geen kwaad. Al toont onderzoek aan dat we ons van dat advies niet te veel moeten aantrekken. Die regel zou namelijk een mythe zijn: de volgorde waarop je alcohol drinkt, doet er niet toe. 

8 reacties

  • Wilfried Ankaer

    5 jaar geleden
    Allee , onze wetenschappers hadden weer niks zinvol te doen. Het gezegde gaat over sociale klassen , de rijken dronken wijn en de arme bier , als je dus terug bier moest drinken , viel je weer in een lagere klasse , daar gaat het over.
  • Kris Cosyns

    5 jaar geleden
    meen je dit nu? Hebben ze daar echt onderzoek naar gedaan? Ze zouden beter eerst hun geschiedenis eens leren. Dit is een uitspraak die voorkomt van vroeger: rijken konden wijn betalen, de armen niet. Bier na wijn is dus hetzelfde als van rijk naar arm gaan, da's dus venijn. En omgekeerd ook natuurlijk: van arm naar rijk is plezier.
  • Maud Janssen

    5 jaar geleden
    Ik heb ooit gelezen dat deze spreuk niets met drank en kater te maken heeft, maar met rijkdom of het ontbreken ervan. Rijkdom (wijn) na armoede (bier) geeft plezier, raak je je geld kwijt dan geeft dat venijn, bier na wijn. Lijkt me een vrij logische verklaring, omdat ik zelf al meermaals ervaren heb dat volgorde niet er toe doet.
  • filip de cock

    5 jaar geleden
    de oorsprong van dit spreekwoord ligt in het feit dan bier voor de gewone man was en wijn voor de betere klasse, dus van gewone man opklimmen naar n betere klasse is tof en van n betere klasse dalen naar gewone man is venijn
  • Francoise Stevens

    5 jaar geleden
    De enige reden voor deze uitdrukking is dat tijdens de middeleeuwen arme mensen bier dronken en de edellieden wijn. Vandaar wijn na bier is plezier, omdat je dan vooruitging in het leven. Daarentegen was bier na wijn venijn door je sociale achteruitgang. Heeft niets te maken met meer of minder ziek zijn.