Paleis past koloniaal verleden op website aan maar dat is niet genoeg voor Zuhal Demir

© BELGAIMAGE

Het Paleis heeft oor naar de kritiek van de N-VA op de site van de monarchie. Het Paleis liet aan de zakenkrant De Tijd weten dat het op de website de passages over het Congolese verleden “herbekijkt op onjuistheden.” “Ik ben tevreden maar het Paleis moet verder gaan. Zich echt excuseren”, laat Zuhal Demir weten aan de redactie van Het Nieuwsblad Online.

pom

Ons land ligt onder vuur voor zijn koloniaal verleden. Begin deze week was er nog de aanmaning van experten van de Verenigde Naties dat België zich moet excuseren voor zijn koloniaal verleden. Die excuses zijn er nog niet gekomen.

LEES OOK: Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen

Maar dat betekent niet dat het Paleis doof blijft voor de kritiek. Een tijd geleden uitte N-VA-kamerlid Zuhal Demir kritiek op passages op de site van het Paleis. Zij verweet ons koningshuis negationisme. Ze had het toen onder andere over volgende passage op de site:

“In 1890 veroordeelt de Internationale Conferentie van Brussel in juli de slavernij en ligt (onder impuls van de Koning) aan de basis van een campagne tegen de slavernij in Afrika.” En ook: “In 1904 worden de reputatie van Leopold II en zijn overzeese onderneming in vraag gesteld als gevolg van het wangedrag van Europeanen in Afrika. De Koning roept een internationale onderzoekscommissie in het leven die de verdiensten van het koninklijk beleid in Congo erkent, maar ook wijst op wantoestanden.”

Naar aanleiding van die opmerking, liet het Paleis aan De Tijd weten: “We zullen dit deel van de website herbekijken op onjuistheden of op elementen die niet precies zouden zijn, en ze in dat geval aanpassen.”

“Sorry” is nog meer gepast

Zuhal Demir is tevreden met de reactie van het Paleis. Maar dat is nog niet genoeg. “De monarchie moet zich ook letterlijk excuseren voor wat koning Leopold II in Congo deed. De website aanpassen is niet voldoende. Er is een krachtiger signaal nodig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen