Waarom een biefstukje uit de VS anders smaakt dan uit Ierland
Wat de koe eet is bepalend voor de smaak van het vlees, zeggen kenners. Vooral de discussie over wat beter vlees oplevert - gras of graan - loopt soms hoog op tussen de experts. Keuringsdienst van Waarde (een Nederlands consumententelevisieprogramma) ging op zoek naar antwoorden.
In de supermarkt is de keuze in vlees bijna oneindig. Je hebt etiketten waarop staat dat het rund uit Ierland of Zuid-Amerika komt, of het grasgevoerd is of graangevoerd. In de nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde zoeken de tv-makers wat beter is: een biefstukje uit Ierland waar de koeien gras eten of een stukje vlees uit de VS waar de koeien graan gevoerd krijgen. En proef je dat ook?
Vetadertjes
In Amerika krijgen koeien vaak graan te eten. Graan is krachtvoer en bevat veel energie, waardoor koeien sneller aankomen en meer vet op hun lijf krijgen. Dat vet zie terug op je bord. De slager van de Amsterdamse slagerij Hergo noemt het gemarmerd vlees. Wat je lekkerder vindt, is een kwestie van smaak, maar volgens de slager zorgt het vet voor een lekkerder stukje vlees. “Deze vetadertjes gaan smelten en dat geeft het vlees smaak’’, zegt de slager in de uitzending.
Smaak
In Ierland maken de boeren gebruik van het grasland en laten ze de koeien het grootste gedeelte van het jaar grazen in de wei. Bij Fontijn, kwaliteitsvlees voor de horeca, hebben ze beide soorten liggen, graan en gras. Volgens bedrijfsleider Gertjan Kiers is het gemarmerde vlees lichter van kleur en bevat het meer vet. Het vlees van een graskoe is roder en kan ook vetmarmer bevatten, maar wel minder.
Gras is in principe gezonder. Voor de koe en voor ons. Het is minder vet. Gras vind ik ook natuurlijker, omdat een koe dat liever eet
Consumenten zijn volgens hem geneigd om het mondgevoel met smaak te verwarren. “Mensen zeggen dat ze vlees lekker vinden, omdat het zacht is, maar de zachtheid van vlees zegt niets over de smaak. Daar begint het probleem al, want om iets te proeven moet je kauwen.’’
Als het aan Kiers ligt krijgen alle koeien gras te eten. “Gras is in principe gezonder. Voor de koe en voor ons. Het is minder vet. Gras vind ik ook natuurlijker, omdat een koe dat liever eet.’’
VS of Ierland
VS of Ierland: het blijft een kwestie van smaak. Wil je een stukje vlees dat zacht is en naar binnen glijdt? Dan kun je beter kiezen voor een koe die graan heeft gegeten. Voor de smaak van koe moet je volgens Kiers een Iers, grasgevoerd stukje vlees hebben.
Het is overigens niet zo dat de koeien in Ierland gras eten, omdat het voor zoveel lekkerder vlees zorgt. Dat heeft puur te maken met de omgeving en natuur, geeft een Ierse veeboer aan. “Als er buiten graslanden zijn, is het niet logisch om te investeren in graan.’’
Dat wordt vervolgens gebruikt als een unieke verkoopstrategie. “Mensen vinden het leuk als er informatie op de verpakking staat.’’ Dat werkt bij de consument.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
-
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
-
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
Trends komen en gaan, maar ‘blates’ zouden weleens blijvers kunnen zijn. De iets diepere borden presenteren gerechten mooier en maken het stukken moeilijker om te smossen. Gloednieuw is het hybride item niet, maar het lijkt wel goed op weg om een vaste waarde in onze keukens te worden. -
Jobat
Hoeveel euro gaat er van je loon, indien je rijdt met een bedrijfswagen? “Er bestaat geen echt plafond op het VAA”
Een auto van het werk blijft aan populariteit winnen, zo blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener Acerta. Maar wat is de impact van zo’n bedrijfswagen op je loon? En zijn er gevolgen voor je dertiende maand en pensioen? Jobat.be vroeg het aan Karolien Van Herpe, legal experte verloning bij Acerta Consult. -
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
-
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
-
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
-
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
Leuven kampt al maanden met een serieuze muizenplaag. Herkenbaar? Zie jij ook regelmatig knaagdieren door je tuin rennen? Of is er geknaagd aan voedselverpakkingen in je kelder of tuinhuis? Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je op een duurzame én diervriendelijke manier muizen en ratten weert – of hoe je voorkomt dat je er überhaupt ooit last van hebt. -
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGuido Leurelle
Maya Debie
Jean smits
Patrick morel