Direct naar artikelinhoud
Europese Volkspartij

Herman Van Rompuy: “Er is geen plaats meer voor Orbán bij EVP”

Herman Van Rompuy.Beeld Tim Dirven

Volgens voormalig Europees president Herman Van Rompuy (CD&V) is er op termijn geen plaats meer voor Fidesz, de partij van de Hongaarse president Viktor Orbán, in de fractie van de Europese Volkspartij. Dat zegt hij in De afspraak op vrijdag.

De positie van Orbáns partij in de christendemocratische fractie staat al een tijdje ter discussie, omdat in Hongarije de fundamentele waarden, vrijheden en de rechtsstaat in gevaar zouden zijn. Het Europees Parlement stemde om die reden vorig jaar in met een “atoombomprocedure” tegen Hongarije, waarmee dat land tijdelijk het stemrecht op Europese ministerraden zou kunnen verliezen. Afgelopen week gooide Orbán zelf nog wat olie op het vuur door Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te viseren in een nieuwe antimigratiecampagne.

Toen reageerde Juncker al door te stellen dat Fidesz niet langer thuishoort in de EVP - een uitspraak die meteen ruggensteun kreeg van Duits bondskanselier Angela Merkel. Ook Herman Van Rompuy schaart zich nu dus achter deze stelling. “Het is zo klaar als iets dat wat Orbán doet volledig in contradictie is met de waarden van de EVP,” aldus Van Rompuy. “Ik geloof dat er om inhoudelijke redenen eigenlijk geen twijfel meer over bestaat dat als Orbán verder blijft doen wat hij nu doet, en zeker na de laatste verklaringen tegen Juncker, er geen plaats meer is voor hem.”

Om uit de EVP te worden gezet, moet één van de partijen die lid is van de koepelpartij om de uitsluiting vragen. Volgens Van Rompuy is dat tot nu toe nog niet gebeurd. De vraag is dus of dit voor of na de komende Europese verkiezingen op 26 mei dient te gebeuren. Van Rompuy weerlegt echter dat electorale overwegingen zouden meespelen in deze keuze. “Als we die procedure starten, trekken we alle aandacht op ons en gaat het tijdens de Europese verkiezingen over een intern EVP-debat in plaats van over de grond van de zaak”, aldus Van Rompuy. “Met wat er net gebeurd is, is het natuurlijk een intern EVP-debat geworden. Maar als niemand de uitsluiting vraagt, kan de procedure niet opgestart worden.”