1897: de 'mensentuin', een koloniale variant op de dierentuin, in België.
Volledig scherm
PREMIUM
1897: de 'mensentuin', een koloniale variant op de dierentuin, in België. © RMCA Tervuren

Roep om excuses aan Congo steeds luider: “Het is tijd dat we onze historische fouten erkennen”

Het blijft moeilijk: sorry zeggen. Zelfs (of zeker) als het gaat om een duister koloniaal verleden. België blijft daarmee worstelen. Maar de roep om excuses aan Congo wordt luider. “Het is tijd dat we onze historische fouten erkennen.”

15 reacties

  • joseph Leysen

    5 jaar geleden
    Vanzelfsprekend dat het koningshuis excuses moet aanbieden. Het is Leopold ll, de moordenaar, die in die periode zijn rijkdom heeft gaan zoeken in Congo etc. De vazallen zijn gevolgd en hebben in graantje meegepikt. Remember de roofcongoboten die decennialang aan eerden op de scheldekaaien. Ook zijn nakomelingen hebben nog decennia lang verder gedaan.
  • oswald billiet

    5 jaar geleden
    Ons koningshuis hoeft helemaal geen excuses aan te bieden. De Congo heeft destijds in België een grote welstand veroorzaakt door de exploitatie van haar mijnen en de levering van uranium gedurende de oorlog voor de atoombom. Ik geloof eerder dat de grote maatschappijen zoals de Union Miniëre dat pardon mogen uitspreken voor de uitbuiting van de mijnen aldaar.
  • Ali Bej

    5 jaar geleden
    Sorry zeggen betekend toegeven aan je misdaden en dat kost geld
  • Willy Devroey

    5 jaar geleden
    Aangezien Congo in die tijd privé bezit was, lijkt het me logische dat de nakomelingen van de toenmalige eigenaar dat voor hun rekening nemen.
  • Carl Vangenechten

    5 jaar geleden
    Om de moordpartijen in Congo te stoppen moest Leopold II zijn privébezit aan België afstaan. Congo werd dus een Belgische kolonie en de genocide stopte. Wat heeft België met die Coburgse misdaad tegen de menselijkheid te maken?
  1. Vanessa (52), moeder van ‘Temptation’-Megan, reageert voor het eerst. “Een luxeleven in Dubai? Ze heeft niet eens een spaarboek”
    PREMIUM
    45

    Vanessa (52), moeder van ‘Temptation’-Me­gan, reageert voor het eerst. “Een luxeleven in Dubai? Ze heeft niet eens een spaarboek”

    Dat realityster Megan Desaever (24) in ‘Temptation island’ als ‘koekerond’ - lees: oliedom - werd omschreven door haar toenmalige lief, vond haar moeder Vanessa Caroen niet leuk. Al kan ze daar intussen mee leven. “Want Megan dankt haar bekendheid eraan.” Maar dat Megan vrijdag samen met haar vader werd veroordeeld voor sociale fraude en gesjoemel met coronapremies, vindt haar mama een zwaar kruis om te dragen. “Dit verdient mijn dochter niet.”
  2. Vlaanderen wil eigen staatsbon: “Nuttig om 2,5 miljard euro schulden te financieren”
    PREMIUM
    Politiek
    65

    Vlaanderen wil eigen staatsbon: “Nuttig om 2,5 miljard euro schulden te financie­ren”

    Na het succes van de federale staatsbon - 22 miljard opgehaald - in september vorig jaar, denkt nu ook de Vlaamse overheid na over een Vlaamse staatsbon. Het zal pas voor de volgende regeerperiode echt concreet worden, maar HLN ontdekte dat er al in alle discretie gesprekken over lopen. “Het effect zal beperkt zijn tot pakweg 500 miljoen euro per jaar of 2,5 miljard euro per regeerperiode”, geeft Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) toe. En het goede nieuws voor u is dat het rendement wellicht hoger zal liggen dan de 3,30% van de federale staatsbon.