BNP Paribas Fortis schrapt tot 2.200 banen

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, gaat de volgende drie jaar tot 2.200 banen schrappen. Over de afslanking heeft BNP Paribas Fortis een akkoord gesloten met de christelijke en socialistische vakbond.  

BNP Paribas Fortis heeft in een persbericht meer uitleg gegeven over de banen die er sneuvelen. De volgende drie jaar moeten er tot 2.200 banen verdwijnen. Dat gebeurt zonder naakte ontslagen, bevestigt de directie.

Naar schatting een 800-tal werknemers kan vanaf 58 vervroegd thuis blijven, met behoud van ruim de helft van het loon. Voor nog eens 200 andere werknemers moet een nieuwe job gezocht worden binnen of buiten het bedrijf. Daarbovenop zullen nog een 1.200 werknemers de komende drie jaar met pensioen gaan of zelf vertrekken, zonder vervangen te worden.

Door te kiezen voor het sociaal plan kunnen we naakte ontslagen vermijden. 

Herwig Van Doorsselaer, BBTK

Het minste van twee kwalen

"CEO Max Jadot heeft ons voor de keuze gesteld", zegt Herwig Van Doorsselaer van de socialistische bediendebond BBTK. "Door te kiezen voor het sociaal plan kunnen we naakte ontslagen vermijden. We moeten nu wel 12 minuten per dag langer werken, we kunnen iets minder recuperatiedagen nemen en zaterdagwerk wordt wat minder vergoed. Dat zijn de inleveringen die we moeten doen. Maar we vinden het sociaal plan dat ertegenover staat belangrijker."

Bij heel wat financiële instellingen daalt het aantal banen. Dat komt vooral door de druk op de inkomsten. Banken verdienen vooral geld door de zogeheten rentemarge: het verschil tussen wat je geeft van rente op bijvoorbeeld spaarrekeningen en wat je opstrijkt van rente door kredieten te geven. Maar die rentemarge is bijzonder laag als de rentevoeten laag zijn. En dat is nu toch al vele jaren het geval. 

Tegelijk maken de veranderende klantengewoontes het mogelijk om met minder personeel te werken. Het aantal mensen dat naar een bankkantoor gaat, daalt drastisch. Mobiel bankieren groeit fors.

Meest gelezen