Direct naar artikelinhoud
Sport

Wereldrecord marathon in 2032 onder 2 uur

Eliud Kipchoge kwam met 2.01:39 het dichtst bij de twee-uursgrens.Beeld AP

Het wereldrecord op de marathon nadert de magische twee-uursgrens. In mei 2032 is het zover, denkt de Australische econoom Simon Angus.

Eliud Kipchoge zat er twee jaar terug dicht bij. Op het circuit van Monza was hij 25 seconden te laat binnen om als eerste een marathon binnen twee uur te lopen. Zijn tijd telde niet als record. De Keniaan was omringd door telkens wisselende hazen en ze renden samen achter een auto aan. Ruim een jaar later, op 16 september 2018, snelde hij in Berlijn wél naar een nieuw wereldrecord: 2.01:39.

Die tijden voedden de speculaties en de hoop in de atletiek. Wanneer werd de grens van twee uur nu bereikt? Studies trokken steevast de trend in records of beste seizoentijden door en keken wanneer die lijn de twee-uurgrens zou doorsnijden.

Toeval

Maar zo gaat het niet met records, beweert Simon Angus, hoogleraar economie aan de Monash-universiteit in Melbourne. Een record is altijd een uitschieter, schrijft hij in het vakblad Medicine and Science in Sports and Exercise. Het is een toevalstreffer en valt op een dag dat alles meezit voor de atleet. Angus heeft dan ook niet uitgerekend wanneer het marathonrecord onder de twee uur zakt; hij rekende uit wanneer dat waarschijnlijk wordt. Daarmee bedoelt hij: meer dan 10 procent kans.

Angus komt tot de conclusie dat de kans nu 2 procent is dat een marathon met topbezetting binnen twee uur wordt gelopen. "Als in mei 2032 een topmarathon wordt gelopen, is de kans meer dan 10 procent dat iemand onder twee uur duikt. In maart 2054 is die kans 25 procent. Al met al is de kans 50 procent dat de grens ooit wordt gebroken."