© Photo News

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

Deceuninck-Quick Step wil na 14 jaar eindelijk nog eens Omloop Het Nieuwsblad winnen: “Verschillende troefkaarten uitspelen”

“Er is gezonde stress”, stelde Patrick Lefevere vast bij Deceuninck - Quick Step. “Iedereen is nerveus: publiek, renners,... Iedereen, want het begint nu echt.”

hc, vml

Klik hier voor onze digitale wielergids!

“We hebben een goed uitgebalanceerd geheel”, weet Patrick Levere. “Met Gilbert, Lampaert en Stybar die bevrijd is na zondag. En dat zag je ook vandaag met Viviani na de wereldspurt in Abu Dhabi. Maar er zijn meer blokken dan vroeger: Lotto-Soudal is sterker en ouder geworden, Astana vliegt en ook Trek heeft een mooi blok. Maar we gaan er alles aan doen om na 14 jaar nog eens de Omloop te winnen.”

Philippe Gilbert: “Het is tijd dat Quick Step Omloop nog eens wint”

© BELGA

Philippe Gilbert (36) won die koers al tweemaal, in 2006 en 2008. “De Omloop is in vergelijking met die periode wel veel zwaarder geworden”, verklaarde hij donderdag op de voorstelling van het team. “Blijkbaar is het van 2005 (met Nick Nuyens, nvdr.) geleden dat Quick Step de Omloop won. Het is dan ook tijd dat we deze koers nog eens winnen.”

“De verkenning van het parcours vandaag is goed verlopen. Het is altijd belangrijk te weten waar je aan toe bent”, stelde Gilbert in het Museum van de Wielersport in Roeselare. “Na de Berendries is er nu een stuk van zeven à acht kilometer dat echt lastig is, terwijl de Berendries ook niet makkelijk is. Ook de laatste kilometer is best wel technisch.”

Gilbert besliste dit jaar minder koersen te rijden. “Dat gaat me goed af. In mijn beste seizoen heb ik dat ook gedaan. Ik houd ervan om te trainen en thuis eet ik meestal beter dan op hotel. Het is ook makkelijker om thuis je vormpeil te onderhouden, dan wanneer je veel moet reizen. Daarom pak ik het dit jaar opnieuw zo aan.”

Vorig jaar werd Gilbert vijfde in de Omloop, op twaalf seconden van de Deense winnaar Michael Valgren Andersen. “Toen ik in 2006 en 2008 de Omloop won, wist ik dat ik niet in aanmerking kwam voor de zege in de Ronde van Vlaanderen. Nu is dat veranderd en heb ik eigenlijk meer kans om een monument te winnen dan een koers als de Omloop. Vorig jaar zag je ook dat Valgren Andersen de sterkste was in de Omloop, maar in de Ronde van Vlaanderen kwam hij een paar procentjes tekort.”

Met Gilbert, Yves Lampaert, Zdenek Stybar en Bob Jungels heeft Deceuninck-Quick Step vier ijzers in het vuur. “Als je één kopman in je team hebt en die wordt ziek, dan is je kans verkeken. Het is dus goed dat we verschillende troefkaarten kunnen uitspelen”, besloot Gilbert, die twee weken geleden zijn eerste ritzege van het seizoen pakte in de Ronde van de Provence.

Yves Lampaert: “ik leg mezelf geen extra druk op”

© BELGA

Yves Lampaert (27) krijgt dit seizoen meer verantwoordelijkheid. De West-Vlaming wordt beschouwd als een speerpunt, ook zaterdag. “Maar ik leg mezelf geen extra druk op”, zo verklaarde de Belgische kampioen in Roeselare.

Lampaert zal dit seizoen nog meer zijn eigen kans mogen gaan, na het vertrek van Niki Terpstra naar Direct Energie. “Ik ga gewoon mijn best doen, zoals in de voorbije jaren”, reageerde hij. “Ik leg mezelf geen extra druk op. Ik kan nog altijd goed slapen. Ik draag een mooie trui, en in de eerste plaats wil ik daarvan genieten. De rest zal daarna wel volgen. Hopelijk kan ik in de kampioenentrui op veel steun rekenen van de supporters.”

“De conditie is zeker goed”, vervolgde de tweevoudige winnaar van Dwars door Vlaanderen (2017, 2018). “In de Ronde van de Provence en de Ronde van de Algarve heb ik gepresteerd op niveau. Ik hoop dat ik klaar ben om binnenkort een zege te boeken. Na Dwars door Vlaanderen kan de Omloop misschien de volgende stap zijn.”

“Iedereen zit nog fris en denkt dat de zege mogelijk is. Daardoor is de Omloop nog een nerveuzere wedstrijd in vergelijking met de andere koersen. Ik verwacht dat de strijd zal losbarsten vanaf de Molenberg”, besloot Lampaert.

Zdenek Stybar: “Hiërarchie binnen de ploeg hebben we niet echt”

© BELGA

Ook Zdenek Stybar kijkt uit naar de start van het Vlaamse wielervoorjaar. “De Omloop is één van mijn favoriete koersen, net als de Strade Bianche.”

De 33-jarige Tsjech was zondag de beste in de slotrit van de Ronde van de Algarve, zijn eerste overwinning in anderhalf jaar. “Dat speelde niet in mijn hoofd. Die zege geeft me nu wel een extra boost voor de komende periode en heeft een beetje druk weggenomen. Voor de klassiekers twijfel je toch altijd wat over de conditie, zelfs al weet je dat die goed is.”

“Ik voel me redelijk oké”, aldus Stybar. “Al had ik na de Ronde van de Algarve toch wat tijd nodig om te recupereren. Hopelijk komt zaterdag alles goed.”

“Een hiërarchie binnen de ploeg hebben we niet echt, er is geen uitgesproken kopman. Bob Jungels pakt nu gewoon de plaats in van Niki Terpstra. Als er iemand voorop rijdt, dan werken de anderen voor hem. Vorig jaar had Quick Step een absoluut topjaar. Het wordt niet makkelijk om dat te herhalen, maar we gaan er gewoon voor.”

Bob Jungels: “Groeien in de kasseiklassiekers”

© Photo News

Bob Jungels kan zaterdag mogelijk voor de verrassing zorgen. De 26-jarige Luxemburger concentreert zich dit seizoen op de Vlaamse voorjaarsklassiekers, in tegenstelling tot de Ardennenklassiekers. Vorig jaar won Jungels nochtans Luik-Bastenaken-Luik. “Waarom ik me opnieuw aan de kasseien waag? Dat hebben we vorig jaar zo besproken met de sportdirecteurs na La Doyenne. In eendagskoersen kan ik een prestatie neerzetten, de Ronde van Vlaanderen is voor mij een doel. Ik hoop dat ik kan groeien in de kasseiklassiekers. Ik rijd al op deze wegen in Vlaanderen sinds mijn 10e verjaardag, Luxemburg is niet veraf. Maar als ik de komende koersen niet kan volgen, dan zal er al gauw een evaluatie volgen.”

“Dit jaar zal ik zeker niet de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl rijden”, zei de Luxemburger, die in 2012 Parijs-Roubaix bij de beloften won. “Mijn deelname aan Luik-Bastenaken-Luik hangt af van mijn voorbereiding op de Giro, een groot doel voor mij. We zullen ook bekijken hoe mijn lichaam reageert op de Ronde van Vlaanderen. In Luik moet je honderd procent zijn aan de start.”

“Met de vorm gaat het goed, zo heb ik kunnen vaststellen in de Ronde van Colombia. Ik ben erg gemotiveerd. We hebben nog niet echt gepraat over wie zaterdag de kopman is. Er zijn verschillende renners met enorme capaciteiten in dit team. Wie de beste benen heeft op het eind, mag voor de zege rijden. Ik verwacht al vrij snel een open koers. Met nog 80 km te gaan, zal de finale volgens mij al beginnen”, besloot Jungels.

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© BELGA

© Photo News

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer