Direct naar artikelinhoud
Studentendoop

Jongensclubs weigeren doopcharter te ondertekenen dat ongevallen moet voorkomen

Bij studentenclub Reuzegom werd afgelopen jaar een doop fataal.Beeld rr

Rector Luc Sels is teleurgesteld dat de jongensclubs het doopcharter, dat ongevallen bij studentendopen moet voorkomen, vooralsnog niet ondertekenen. De Leuvense schepen van studentenzaken laat weten dat de politie activiteiten van jongensclubs voortaan zal weigeren. Het doopcharter kwam er na de fatale afloop van een doop van studentenclub Reuzegom in december 2018. Die club is ondertussen ontbonden.

Meteen na het overlijden van een KU Leuven-student ten gevolge van de doop van studentenclub Reuzegom kregen de studentenclubs na eerdere weigeringen opnieuw de kans om het charter te onderschrijven. Dat charter is een concrete vertaling van het tuchtreglement om ongevallen  te voorkomen tijdens studentendopen. De KU Leuven, UCLL, LUCA, LOKO en de erkende studentenkringen schreven mee aan het charter. Meteen na het Reuzegom-incident ontstond er ook een draagvlak voor de ondertekening van het charter bij de clubs. Ze onderschreven het document maar de officiële ondertekening zou pas na de examens van januari volgen.

Ondertussen is het februari en werd het bijgewerkte charter ondertekend door LOKO en door de meisjesclubs. De jongensclubs geven vooralsnog niet thuis, niet naar de zin van rector Luc Sels. “Ter herinnering: na een eerste overleg in december gaven de clubs aan dat ze bereid waren om het charter te onderschrijven”, laat hij optekenen. De jongensclubs laten in een reactie aan de KU Leuven weten dat ze “nog bezig zijn met een eigen interne regelgeving” maar meer details zijn daarover niet bekend.

Over het doopcharter zelf wordt niet meer onderhandeld
Rector Luc Sels (KU Leuven)

Leuvens schepen van Studentenzaken Thomas Van Oppens (Groen) laat weten dat de stad de jongensclubs niet zal verbieden, om de vrijheid van vereniging te respecteren. “Maar wij zijn niet verplicht om activiteiten van verenigingen toe te staan”, zegt Van Oppens. “Bij deze zal het dan ook zo zijn dat activiteiten van de jongensclubs op het openbare domein de facto een weigering krijgen van de politie.” 

Rector Luc Sels is teleurgesteld dat de jongensclubs het goede voorbeeld van de meisjesclubs niet volgen. “De overgrote meerderheid van de studenten steunt dit charter volmondig en daarin spelen LOKO en de erkende kringen een voortrekkersrol. Als eigen regels van de clubs hun leden tot meer zorgvuldigheid aansporen kan dit enkel helpen maar over het doopcharter zelf wordt niet meer onderhandeld. Eigenlijk verwachten we van onze studenten dat ze zich gewoon engageren om hun gezond verstand te gebruiken. Daar kan moeilijk iets op tegen zijn want een doop of ontgroening mag geen vernedering zijn. Ik hoop oprecht dat alle clubs er mee voor zullen zorgen dat de mensonterende en gevaarlijke activiteiten van december 2018 nooit meer worden herhaald.”

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert verbolgen. “Ik gebruik niet graag grote woorden, maar dit is een regelrechte schande”, reageert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. “Een doop is een verwelkomingsritueel. Dat ritueel moet gebeuren met respect voor een aantal elementaire regels en met respect voor de integriteit van personen”, klinkt het.

Door de van de vrijheid van vereniging is het moeilijk om van bovenaf in te grijpen in het doen en laten van studentenclubs. Zelf werkt de minister al wel langer, en los van het Leuvense initiatief, aan een doopcharter op Vlaams niveau met daarin een aantal regels die moeten gelden voor studentendopen.