Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Cassatie verwerpt beroep Jeroen Piqueur tegen celstraf voor fiscale fraude

Jeroen Piqueur.Beeld Belga

Het cassatieberoep van de voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur, die van het Gentse hof van beroep vier maanden effectieve celstraf kreeg voor grootschalige fiscale fraude, is verworpen. Daarmee wordt de voormalige Optima-topman definitief veroordeeld.

Jeroen Piqueur werd vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voor het faillissement van de Optima Bank. Het gaat onder meer om niet-aangifte van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Zijn advocaat Hans Rieder bevestigt het arrest van het Hof van Cassatie, maar hij geeft geen commentaar. Jeroen Piqueur zelf is vrij onder voorwaarden in het onderzoek naar de Optima Bank en mag in het kader daarvan nog altijd niet met de pers praten.

Piqueur had in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding moeten maken van de buitenlandse rekeningen, oordeelt het Hof van Cassatie. Dat had hij ook zelf moeten weten wegens zijn “bijzondere kennis van offshoreconstructies en daaraan verbonden buitenlandse rekeningentegoeden”. Piqueur heeft “met bedrieglijke intentie ervoor geopteerd om ontoelaatbaar en strafwaardig fiscaal frauduleus gedrag aan de dag te leggen”, stelt het arrest.