Direct naar artikelinhoud
luchtkwaliteit

Dit zijn de 50 meest vervuilde steden ter wereld

Dit zijn de 50 meest vervuilde steden ter wereld
Beeld Getty Images

De 50 meest vervuilende steden ter wereld liggen op drie na allemaal in dezelfde twee landen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Greenpeace en AirVisual, een bedrijf dat metingen van de luchtkwaliteit uitvoert. Grote boosdoeners zijn India en China.

Vooral India maakt een slechte beurt. Maar liefst 22 van de steden in de top 30 liggen daar, inclusief de meest vervuilde stad ter wereld: Gurugram. Dat is een van de grootste satellietsteden van New Delhi, in het noorden van het land. In Gurugram ligt de gemiddelde luchtkwaliteitsindex bijna drie keer hoger dan wat als gezond beschouwd wordt.

China

China heeft 5 steden in de top 30, maar ook 17 steden tussen de 30ste en de 50ste plaats. Het land maakt wel vooruitgang in vergelijking met vroeger. Volgens het rapport zou de gemiddelde concentratie aan vervuilende stoffen - het rapport focust op deeltjes met een afmeting van PM2,5 of 2,5 micrometer (0,000 002 5 meter) omdat die de grootste impact op onze gezondheid hebben - tussen 2017 en 2018 teruggelopen zijn met 12 procent. De hoofdstad Peking is zelfs uit de top 100 gevallen van meest vervuilde steden, na inspanningen van de overheid om de luchtvervuiling er onder controle te krijgen.

Enkele landen in de buurt van China zien dan weer een slechtere evolutie. Indonesië, Zuid-Korea, Vietnam en Thailand zien hun cijfers flink achteruitgaan. In Bangkok bijvoorbeeld, werden in januari vliegtuigen uitgestuurd die het kunnen doen regenen om de vervuiling in de lucht te doen neerslaan.

Dichter bij ons maken vooral Bosnië en Herzegovina, Macedonië en Polen een slechte beurt. Samen maken zij de volledige top 10 uit van meest vervuilde steden in Europa. Op 6 Italiaanse steden na – onder meer Venetië – bestaat de top 50 overigens exclusief uit Oost-Europese steden.

Oostrozebeke

De eerste Belgische gemeente in de lijst is Oostrozebeke. Wereldwijd staat die op de 822ste plaats, in de Europese lijst op de 158ste plaats. In totaal waren er 46 Belgische gemeenten bij het onderzoek betrokken. Oostrozebeke scoort zo slecht omdat het meetpunt in die gemeente zich vlak bij vervuilende industrie bevindt, legt Joeri Thijs van Greenpeace uit. 

“Het meetpunt in Oostrozebeke ligt vlak bij een aantal spaanderplaatbedrijven. Op die plek is de concentratie fijnstof dus erg groot, maar dat wil niet zeggen dat dat voor heel Oostrozebeke geldt, en dat Oostrozebeke op het vlak van luchtvervuiling slechter scoort dan bijvoorbeeld Antwerpen of Gent.”

Thijs benadrukt ook dat de uitstootverschillen op het vlak van fijnstof niet erg groot zijn in ons land, maar dat dat wel het geval is bij stikstof. “Daar scoren vooral de grotere steden slecht, je ziet ook duidelijk de impact van het verkeer.”

Als alle landen in hun geheel worden bekeken, staat België op de 52ste plaats. Daarmee zijn we bij de slechtste leerlingen van de klas in West-Europa en doen we net iets minder goed dan onze buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland. “We halen gemiddeld wel de Europese norm, maar niet die van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die een pak strenger is”, zegt Thijs.

Overlijdens

Volgens het rapport zal luchtverontreiniging volgend jaar wereldwijd 7 miljoen voortijdige overlijdens veroorzaken en een enorme impact hebben op de economie. Wereldwijd zou de kost oplopen tot 225 miljard dollar (199 miljoen euro, red.) aan verloren arbeid en biljoenen in medische kosten, zo staat er in het rapport te lezen.

Voor het rapport werden de gegevens van meer dan 6.000 steden en gemeente ter wereld opgemeten en vergeleken. Opmerkelijk: er zijn vooral data uit Europa, Azië en Noord-Amerika voor handen. Onder meer in Afrika, Zuid-Amerika en Rusland zijn er amper meetgegevens over de luchtverontreiniging beschikbaar.