Direct naar artikelinhoud
brexit

Sinds brexitreferendum willen tien keer meer Britten Belg worden

Door de onzekerheid over de brexit spelen veel Britten op veilig.Beeld AFP

Het aantal Britten dat Belg wil worden is sinds het referendum over de brexit bijna vertienvoudigd. Volgens cijfers van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken vragen op dit moment gemiddeld negentig Britten per maand een Belgisch paspoort aan.

 Hoewel de rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk en Britten op het continent normaal gezien gewaarborgd blijven, veroorzaakt de onzekerheid van de nakende brexit toch heel wat ongerustheid. Veel Britten spelen daarom op veilig en vragen de nationaliteit aan van de lidstaat waar ze verblijven.

Voor het referendum in juli 2016 was dat in België gemiddeld minder dan negen per maand. Tussen de volksraadpleging over de brexit en eind vorig jaar kregen 2.689 Britten de Belgische nationaliteit, gemiddeld 90 per jaar. Ze kunnen die aanvragen als zij kunnen bewijzen dat ze vijf jaar in België wonen. Ze moeten ook hun ‘maatschappelijke integratie’ kunnen aantonen, in de praktijk vooral via hun job, maar een inburgeringscursus behoort ook tot de mogelijkheden. De Britten die Belg worden, behouden ook de Britse nationaliteit.