Red de planeet met dit dieet!
Uit onderzoek* blijkt dat onze huidige eetgewoontes de planeet en haar bevolking ernstig in gevaar brengen. Time to make a change. En die verandering hoeft heus niet wereldschokkend te zijn. Deze kleine aanpassingen in je eetpatroon - bye bye verspilling, hello plantaardig - maken al een wereld van verschil:
Stap 1: Pas je porties aan
De Westerse maaltijden worden alsmaar groter en we eten dus met z’n allen té veel. Pas je portiegrootte aan en vermijd zo overconsumptie en overbelasting van het milieu. De heersende regel is: past het voedsel in je beide handen dan is je portie perfect. Behalve de planeet zal ook je lichaam je dankbaar zijn.
Stap 2: Koop minder & bewaar slim
Jaarlijks belandt er in onze contreien zo’n 40kg per persoon aan eetbaar voedsel in de vuilnisbak. We gooien maar liefst 1/3de van ons eten weg. Een kwart daarvan is het gevolg van het klaarmaken van té grote maaltijden.* Onvoorstelbaar, maar ook rampzalig als we binnen 50 jaar tien miljard mensen op onze aardbol willen voeden. Koop dus niet meer dan je gebruikt, plan vooruit (= bedenk vooraf meerdere maaltijden met eenzelfde ingrediënt) of bewaar de restjes en eet ze op een ander moment op.
Stap 3: Gebruik lokale, seizoensgebonden ingrediënten
Voedingsmiddelen die de halve wereld worden overgevlogen, vooraleer ze op je bord belanden, hebben een immense impact op het milieu. Door lokale producten te gebruiken en seizoensgebonden te eten verlaag je je ecologische voetafdruk en steun je ook de lokale landbouw. Maar, niet àlles wat lokaal geteeld wordt is duurzaam. Zo zorgen groenten en fruit die in kassen worden gekweekt ook voor heel wat uitstoot. Kies dus liever voor seizoensgebonden.
Stap 4: Eet wat vaker plantaardig
Spaar het milieu en ga voor meer plantaardig op je bord. Flexitariër zijn is een nieuwe, gezonde way of living. Dat betekent dat je minstens 1 x per week kiest voor puur plantaardig. Vul aan met ongezouten noten en zaden en kies voor oliesoorten van lokale teelt. Wanneer je toch vlees eet, kies dan bij voorkeur voor minder belastende soorten. In volgorde van meer naar minder milieubelastend: rund – varken – gevogelte.
Stap 5: Kies voor duurzame alternatieven
Producten op basis van soja zijn een volwaardige eiwitbron en hebben bovendien een lage ecologische voetafdruk. Het zijn met andere woorden gezonde, voedzame en duurzame alternatieven voor vlees.
Door te kiezen voor de gezonde, plantaardige producten van Belgisch merk Alpro, draag je alvast jouw steentje bij aan een mooiere, gezonde wereld. Alle producten van Alpro worden gemaakt met het grootste respect voor onze planeet. Klik hier en ontdek het uitgebreide aanbod.
* Dit artikel kwam tot stand op basis van informatie en onderzoeksresultaten van de Commissie EAT-Lancet en het Vlaams Instituut Gezond Leven. Website: https://www.gezondleven.be/files/voeding/Achtergronddocument_Voeding-en-duurzaamheid.pdf
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
“Mama heeft een wijntje verdiend”: klinkt onschuldig maar dat is het niet. Therapeute wijst op de gevaren
Een fles wijn in je eentje opdrinken ‘s avonds, terwijl de kleine in zijn bedje ligt: steeds meer moeders lijken dit te verheerlijken op sociale media. Ze drinken wijn om het ouderschap zogezegd dragelijk te maken. De ‘mommy wine culture’ is ook verslavingstherapeute Anka Broothaers niet ontgaan. Ze wijst op verborgen triggers. “Moeders gaan vaak hard over hun grenzen. Dan is het vooral belangrijk om te kijken naar wat er binnen het gezin speelt.” -
PREMIUM
Waarom er steeds meer keizersnedes zijn. Arts: “Vroeger bleef je 3 dagen in bed, nu niet meer”
In België neemt het aantal keizersnedes al enkele jaren toe. We zitten bijna aan het dubbele van wat de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Maken artsen zich het liever makkelijk en willen vrouwen niet natuurlijk bevallen? Gynaecologe Monika Laubach (UZ Brussel) schetst de problemen rond keizersneden en lost verrassende inzichten. “Je loopt het risico om minder makkelijk opnieuw zwanger te raken.” -
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
PREMIUM
“In je maag kan iets groeien zonder dat je er last van hebt.” Arts over ‘verraderlijke tumor’ die elk jaar 2.500 Belgen treft
Elk jaar krijgen zo'n 2.500 Belgen maag- of slokdarmkanker. “Als er uitzaaiingen zijn, kunnen we de patiënt nog extra tijd geven. Maar dat gaat dan niet om jaren. De overlevingskans is kleiner dan bij bijvoorbeeld borst- of darmkanker”, zegt professor Karen Geboes. Ze noemt de oorzaken en alarmsignalen waarvoor je op je hoede moet zijn, zoals chronische reflux. -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
PREMIUM
Best eerst cardio- of krachttraining? Personal trainer Gudrun Hespel legt uit: “Pas op dat je jezelf niet dwarsboomt”
-
2
“Ze hebben dubbel zoveel kans op een melanoom”: studie koppelt blootstelling PFAS aan hogere kans op kanker bij vrouwen
-
Toetje af voor deze desserts met minder suikers
Carrière maken. Kinderen. Wereldvrede. Het staat allemaal hoog op onze verlanglijst. Net zoals: onbeperkt desserts eten zonder bij te komen en zonder schuldgevoel. Jammer genoeg bestaat dit bijna niet. Maar gelukkig voor ons – en voor jullie - bevatten deze lekkernijen wél minder suikers*. Aanvallen! Eat. Repeat. -
PREMIUM
Dit doet stress met je hart. Cardioloog wijst op alarmsignalen: “Bij 1 op de 3 hartinfarcten speelt emotionele stress een sleutelrol”
Het idee dat er een verband bestaat tussen je hart en je hoofd is eeuwenoud. En toch wordt er in ziekenhuizen amper gekeken naar de impact van stress op het lichaam. Nochtans kan stress je hart echt ziek maken. “In een derde van alle hartinfarcten speelt emotionele stress een sleutelrol”, benadrukt cardioloog Janneke Wittekoek. Ze somt verschillende soorten stress op én geeft tips om het niet zover te laten komen. -
4 redenen om minstens 1 keer per week voor plantaardig te kiezen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer