Direct naar artikelinhoud
Zoogdieren

Natuurpunt lanceert ‘Mollenweekend’

Natuurpunt lanceert ‘Mollenweekend’
Beeld © Henry Ausloos

Natuurpunt organiseert op 9 en 10 maart het Mollenweekend. De bedoeling is om zo veel mogelijk waarnemingen van mollen te verzamelen om een beter zicht te krijgen op de verspreiding van het dier in Vlaanderen. De resultaten verschijnen daarna in een nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas.

De laatste keer dat zoogdieren in Vlaanderen werden geteld is 2003, zegt Natuurpunt. “Sindsdien is er op vlak van verspreiding van zoogdieren veel veranderd in Vlaanderen. Het wordt dus dringend tijd dat er een nieuwe atlas komt, met meer recente informatie over de zoogdieren in Vlaanderen”, klinkt het bij Natuurpunt.

Om de start van de inventarisaties in te luiden, kiest Natuurpunt ervoor de mol in de kijker te zetten. “Deze fluweelzachte ondergrondse wroeter laat zijn sporen na in tuinen en weilanden in de vorm van molshopen. En hoewel dit zoogdier in Vlaanderen een algemene soort is, is er over zijn verspreiding maar weinig geweten”, klinkt het. 

De natuurvereniging roept iedereen dan ook op om komend weekend waarnemingen van molshopen of van mollen op de website te registreren. 

Die nieuwe atlas zou in 2024 uitkomen, dus wil Natuurpunt tot 2022 waarnemingen verzamelen over heel Vlaanderen. Iedereen kan meehelpen door zoogdieren of hun sporen te melden op www.waarnemingen.be

Wie op menselijke mollen wil jagen kan zondagavond op VIER terecht voor het nieuwe seizoen van De Mol. 

Twitter bericht wordt geladen...