Direct naar artikelinhoud
Aalst Carnaval

Michael Freilich (N-VA): “Carnavalisten Aalst geen antisemitische bedoelingen”

Michael Freilich.Beeld BELGA

Michael Freilich, de Joodse N-VA-kandidaat voor de Kamer in Antwerpen, vraagt de burgemeester van Aalst (eveneens N-VA) om begrip voor de gevoeligheden binnen de Joodse gemeenschap na de praalwagen met Joodse karikaturen op Aalst Carnaval. "Spotten, beledigen en kwetsen mag",vindt Freilich. "Maar de vraag is: moet het ook?"

"Hier worden karikaturen gebruikt van op geld beluste Joden met haakneuzen. Die beelden werden in het verleden gebruikt om de Joodse gemeenschap door de eeuwen heen in een slecht daglicht te plaatsen en te vervolgen", vindt Freilich. De voormalige hoofdredacteur van Joods Actueel gelooft echter dat de carnavalisten geen antisemitische bedoelingen hadden. "Er is nood aan historische bewustwording en bemiddeling", zegt hij. Freilich biedt aan om te bemiddelen.

Eerder gaf burgemeester Christophe D'Haese van Aalst aan dat tijdens carnaval andere regels gelden, en dat ook met politici of priesters de spot wordt gedreven. “Priesters en politici werden nooit vervolgd", zegt Freilich daarover. “Geen enkel volk werd zo vaak vervolgd. Telkens op basis van dezelfde karikaturen en vooroordelen", klinkt het.

Meer lezen

Joodse praalwagen verdeelt: “Duidelijke grens overschreden” of “lange tenen”?
   

Freilich waarschuwt ook voor imagoschade aan ons land. "Niet enkel de Joodse gemeenschap, ook de internationale pers toont weinig begrip voor deze beeltenissen", vindt hij. "We moeten zorgen dat Vlaanderen geen mal figuur slaat. Dit moet uitgeklaard worden."

"Spotten en beledigen mag", vervolgt Freilich. "Kwetsen ook, maar de vraag is: moet het ook? Er loopt nu een Amerikaanse petitie bij Unesco om Aalst carnaval haar status als immaterieel erfgoed weg te halen. Dat wil ik ten allen prijze vermijden. Het Carnaval van Aalst is belangrijk Vlaams erfgoed dat we moeten koesteren, ik wil me dan ook inzetten om tot dialoog en wederzijds begrip te komen".

 Unesco veroordeelt “racistische en antisemitische voorstellingen”

De VN-erfgoedorganisatie Unesco veroordeelt de veelbesproken praalwagen met Joodse karikaturen op Aalst Carnaval als “racistische en antisemitische voorstellingen”. In een persbericht op de website roept de organisatie de Belgische overheid op om te reageren.

“De satirische geest van Aalst Carnaval en de vrijheid van meningsuiting kunnen niet dienen als een doek voor zulke manifestaties van haat”, aldus Ernesto Ottone, assistent-directeur-generaal voor Cultuur bij Unesco. “Deze onfatsoenlijke karikaturen gaan in tegen de waarden van respect en waardigheid belichaamd door Unesco, en zijn tegenstrijdig met de principes die het immateriële erfgoed van de mensheid onderbouwen.”

‘De satirische geest van Aalst Carnaval en de vrijheid van meningsuiting kunnen niet dienen als een doek voor zulke manifestaties van haat’
Ernesto Ottone, assistent-directeur-generaal voor Cultuur bij Unesco

Bij de Unesco loopt momenteel een Amerikaanse petitie om Aalst Carnaval haar status als immaterieel erfgoed weg te halen.