© Bart Dewaele

Vluchtelingenwerk Vlaanderen niet te spreken over weigering visum Syrisch gezin

Ons land legt niet alleen een vonnis naast zich neer, het negeert ook de cijfers van de Verenigde Naties, die stellen dat dit jaar al 3.800 mensen het leven lieten in de Middellandse Zee. Dat zegt Vluchtelingenwerk Vlaanderen in een reactie op de weigering van België om een Syrisch gezin een visum te verlenen.

De rechtbank van eerste aanleg heeft België veroordeeld tot een dwangsom van 4.000 euro per dag dat een Syrische familie ons land niet binnen mag. Het Syrische gezin met twee kinderen bevindt zich momenteel in Aleppo, maar zou naar België worden gehaald door de familie Piermez uit Namen. Die betaalt alles en geeft het gezin ook onderdak. Omdat ze niet illegaal willen vluchten via mensensmokkelaars en hun leven niet willen riskeren op de Middellandse Zee, willen de Syriërs een Belgisch visum. Dat weigert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken af te leveren en hij gaat dan ook in beroep tegen het vonnis.

“Op het hoogtepunt van het conflict in Syrië zou deze mogelijkheid nochtans absoluut moeten gebruikt worden”, reageert Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Zo kunnen Syriërs op een legale en veilige manier naar België komen en hier bescherming aanvragen. Zeker als zij banden hebben met ons land.”

De organisatie wijst erop dat het aantal asielaanvragen momenteel beperkt is en dat België zelfs opvangplaatsen afbouwt. “Wij kunnen en moeten meer doen voor vluchtelingen. Dat de regering dit weigert en zelfs een rechterlijke beslissing naast zich neerlegt is onaanvaardbaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer