Direct naar artikelinhoud
Orbán

CD&V-voorzitter Beke blijft bij standpunt: “Orbán moet zijn partij hervormen, niet de EVP”

Orbán zou nu toch in de EVP willen blijven. CD&V-voorzitter Beke geeft echter geen krimp.Beeld Getty Images

Vorige week riep CD&V-voorzitter Wouter Beke, samen met cdH en de Luxemburgse zusterpartij CVP de Europese Volkspartij op om de Fidesz-fractie van de Hongaarse premier Viktor Orbán de wacht aan te zeggen. In een interview liet Orbán vanmorgen uitschijnen toch in de EVP te willen blijven, maar Beke houdt voet bij stuk, zo zei hij in De ochtend.

Een zoveelste affichecampagne, waarin Commissievoorzitter en EVP-boegbeeld Jean-Claude Juncker een hoofdrol speelde, was de spreekwoordelijke druppel waarop CD&V, samen met cdH en het Luxemburgse CVP de kat de bel aan bond. De Fidesz-fractie van Hongaars premier Viktor Orbán moest nu maar eens verwijderd worden uit de Europese Volkspartij, de Europese fractie waar zowel CD&V als Fidesz toe behoren. De positie van Fidesz binnen de EVP stond al jaren ter discussie omdat het beleid van Orban vaak ingaat tegen de waarden van de EVP.

Orbán schopte eerst breed om zich heen en noemde CD&V “nuttige idioten” die links in de kaart speelden, maar nu lijkt hij toch zijn kar te willen keren. In een interview op de Hongaarse radio liet hij weten deel te willen blijven uitmaken van de EVP om de EVP van binnen uit te “hervormen” en een “antimigratieplatform” te willen opstarten.

Wouter Beke.Beeld Tine Schoemaker

In De ochtend liet CD&V-voorzitter Beke weten niet te veel belang te hechten aan de positiewissel van Orbán. “Zijn rol is al langer problematisch. Je kan niet enerzijds lid willen blijven en anderzijds voortdurend tegen de club ingaan”, klonk het fors. “Diegene die lid willen blijven, moeten het Europees project van de EVP steunen en niet ondergraven.”

Beke voelt zich ook breed gesteund, aangezien nu reeds “12 partijen uit 9 verschillende landen” zijn demarche steunen. Op 20 maart wordt daar bij de EVP over gestemd.

Een campagnebord van de Hongaarse regering met de foto’s van Jean-Claude Juncker en George Soros op samen met de boodschap: ‘Ook jij hebt recht om te weten wat Brussel plant’. Het bord is beklad met ‘Orbán dief’.Beeld AP

Naar eigen zeggen, gelooft de CD&V-voorzitter ook niet in de nieuwe houding van Orbán. “Orbán moet zijn partij hervormen, niet de Europese Volkspartij”, aldus Beke.

Indien de EVP zou beslissen om Orbán toch niet naar de uitgang te verwijzen, zal de CD&V zeker niet zelf uit de EVP stappen. “Dat zijn we absoluut niet van plan. We zijn de stichters en de grondleggers van de Europese Volkspartij. Wij zullen dan ook niet uit de Europese Volkspartij stappen.”

Orbán zelf gaf toe dat de kans reëel is dat de EVP Fidesz aan de deur zet. In dat geval kijkt hij naar de Poolse conservatieve regeringspartij PiS om een nieuwe alliantie te vormen. PiS maakt nu nog deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waar ook N-VA toe behoort. De toekomst van die fractie is echter zeer onzeker door het nakende vertrek van de Britse conservatieven.

De Europese Volkspartij is de koepelpartij van christendemocratische en conservatieve partijen, waar CD&V en cdH, maar ook de CDU van de Duitse kanselier Angela Merkel lid van zijn. De EVP vormt de grootste fractie in het Europees Parlement. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk behoren tot de EVP.