Direct naar artikelinhoud
Elektrische wagens

5 minuten laden voor 120 kilometer: Tesla lanceert nieuwe V3-Supercharger

De V3-Superchargers zijn dubbel zo snel als hun voorgangers. Vanaf deze zomer zou Tesla ze ook in Europa plaatsen.Beeld Photo News

Vanuit de Tesla-fabriek in het Californische Fremont is de nieuwe V3-Supercharger gelanceerd. De nieuwste generatie laadstations heeft als belangrijke eigenschap dat er een piekvermogen van 250 kilowatt geldt, waardoor Tesla-rijders de helft minder tijd zouden nodig hebben om hun auto's op te laden. Dat is mogelijk door een nieuw, vloeistofgekoppeld kabelontwerp.

De V2-lader, met luchtgekoelde kabels, komen momenteel namelijk niet verder dan 150kW, en zijn in de praktijk begrensd tot 120kW. Met de nieuwe update zou vijf minuten laden volstaan om weer 120 kilometer te rijden. Tesla meldt wel dat de vernieuwing initieel uitgerold wordt voor de Model 3's. Vanaf deze zomer plaatst de autofabrikant van Elon Musk de V3-Superchargers in Europa.

Het bedrijf heeft ook een andere vernieuwing doorgevoerd die de laadtijd verder moet verkorten, de 'On-route battery warmup'. Op het moment dat een Tesla-rijder naar een laadlocatie met een V3-Supercharger navigeert, zal het voertuig automatisch de accu opwarmen. Op die manier heeft de accu bij aankomst de optimale temperatuur voor het laden. Volgens Tesla beperkt dat de laadtijden met 25 procent.