Tele-Onthaal krijgt veel meer oproepen na documentaire over Michael Jackson

© © HBO

De documentaire over het seksueel misbruik door popster Michael Jackson heeft vrijdagavond bij slachtoffers én daders veel losgemaakt. Hulplijn Tele-Onthaal kreeg afgelopen nacht vijf keer meer oproepen. “Dit werkt drempelverlagend voor slachtoffers.”

Rogier Verschueren

Waar de vrijwilligers van Tele-Onthaal op een andere avond zo’n zes oproepen per uur krijgen, waren dat er vrijdagnacht tussen middernacht en 1 uur ’s ochtends 21. “Het was opmerkelijk drukker”, bevestigt coördinator Jennifer Pots.

De documentaire ‘Leaving Neverland’ die Canvas uitzond, zorgde voor een piek van het aantal oproepen over misbruik. 22 procent van de oproepers wilde daarover praten, waar dat thema op een andere dag slechts bij 5 procent van de oproepen ter sprake komt. “Meestal was de documentaire de trigger om te bellen”, bevestigt Pots.

Nog opmerkelijk is dat 40 procent van de oproepen van mannen kwamen, waar dat gebruikelijk maar 25 procent bedraagt. “De getuigenissen van de mannen die slachtoffer waren van Michael Jackson, heeft drempelverlagend gewerkt voor andere mannen”, stelt de coördinator. “Dat is zeker een positief gevolg van de uitzending.”

LEES OOK. Wij keken met twee superfans naar dé Michael Jackson-docu waar iedereen het over heeft: “Ik vind het een wansmakelijke film” (+)

“Slachtoffers zoeken erkenning”

De meeste oproepers wilden praten over misbruik uit een ver verleden, vertelt Pots nog. “Dat bewijst dat je dit altijd blijft meedragen.” De meeste bellers werden bovendien misbruikt door een familielid of vertrouwenspersoon.

“Hun zelfwaardegevoel is erg geschonden door het misbruik”, legt Pots uit. “Dat heeft een heel sterke impact op het verder levensverloop van de slachtoffers. Ze zoeken vaak ook erkenning als slachtoffer en willen dat hun verhaal geloofd wordt.”

Het waren trouwens niet enkel slachtoffers die Tele-Onthaal contacteerden. “We hebben ook drie oproepen van daders gekregen”, meldt Pots. “Die horen we anders zelden. Ook bij de daders blijven hun daden jarenlang doorspelen.”

Tele-Onthaal is anoniem en gratis telefonisch 24/7 bereikbaar op het nummer 106. Chatten kan elke avond tussen 18 en 23 uur en op woensdag- en zondagnamiddag van 15 tot 18 uur via www.tele-onthaal.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen