Code geel: let op voor rukwinden

© Foto Kurt

Het KMI waarschuwt donderdag opnieuw voor rukwinden, met vanaf 11 uur tot in de vooravond een code geel in het hele land. Er zouden windstoten tot 70 of 80 km per uur zijn, en “eventueel tot 90 km per uur in het geval van intense buien”. In de provincies Luik en Luxemburg geldt ook code geel voor regen.

Vandaag verwerken we eerst een actieve regenzone die van west naar oost trekt, voorspelt weerman Frank Deboosere. Na de middag klaart het vanaf de kust op en wordt het droger, al blijven lokale buien mogelijk. Bij een stevige zuidwesten- tot westenwind, met rukwinden, schommelen de maxima rond 10 graden.

(Lees verder onder de tabel)

© KMI

Vannacht ruilen we de buien voor een periode met droog weer. Tijdelijk zijn er brede opklaringen. Later slibt de ­hemel vanuit het westen dicht. Minima rond 6 graden. De westelijke wind blijft matig waaien.

Vrijdag passeert een nieuwe regenzone. Later op de dag wordt het droog maar de wolken overheersen. Het wordt wat zachter: maxima rond 13 graden, maar de strakke westenwind blijft ons achtervolgen.

Zaterdag begint met veel wolken en mogelijk een spatje regen. Daarna wordt het droog en ­krijgen we wat zon, bij maxima rond 13 graden.

Zondag moet nog een laatste storing passeren.

Vanaf maandag komt er een geleidelijke weersverbetering.

De rukwinden eisen hun tol. Zo dreigde woensdag aan de Astrotoren in Sint-Joost-ten-Node de hele dag een metalen plaat los te komen door de felle wind. Politie en brandweer stelden een veiligheidszone in en een gespecialiseerd bedrijf beklom de toren beklommen om de plaat te beveiligen. In de nacht van woensdag op donderdag moest een kraan het werk afmaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen