De politie escorteert getuigen van de schietpartij in een moskee in Christchurch.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Herlees liveblog over aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland: 49 doden, drie mensen opgepakt

In Nieuw-Zeeland zijn aanslagen gepleegd op twee moskeeën in de stad Christchurch. Er zijn 49 doden gevallen, 48 mensen raakten gewond. Drie mensen zijn opgepakt. Een van hen wordt aangeklaagd voor moord. Herlees onze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wat weten we nog níét op dit moment?

  • Er is nog niet zo veel geweten over de nationaliteit of afkomst van de slachtoffers van de aanslag. Er zouden zeker enkele Bengaalse en Afghaanse burgers onder de doden zijn.
  • Er worden momenteel nog drie mensen vastgehouden, van wie er zeker 1 man, een Australiër van 28, is aangehouden. Hij moet morgen voor de rechter verschijnen. Maar het is onduidelijk wie die andere verdachten zijn en wat precies hun mogelijke betrokkenheid was
  • Ook is het niet 100 procent duidelijk of er nog meer verdachten worden gezocht. Voorlopig lijkt het erop dat de Nieuw-Zeelandse politie ervan uitgaat dat nu de juiste mensen zijn gevat.
  • Hoe heeft/hebben de dader(s) hun aanslag voorbereid? Volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Adern hangen zij "extremistisch gedachtengoed" aan. Maar ze zijn toch onder de radar gebleven van de veiligheidsdiensten: hoe was dat mogelijk? En kregen ze daarbij hulp?
AFP or licensors

“We zijn allemaal slachtoffer van terrorisme”

Ook in de Buraq-moskee in Mechelen zijn de gedachten van de gelovigen bij de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland.

Videospeler inladen...

Stad Brussel opent rouwregister

In het stadhuis van Brussel ligt een rouwregister waarin iedereen zijn steunbetuigingen aan de slachtoffers van de terreuraanslag in Christchurch kan neerpennen.

Moslimexecutieve vraagt om bescherming moskeeën

Het Executief van de Moslims van België (EMB) en de Coördinatieraad van de islamitische instellingen van België (CIB) veroordelen de aanslagen in Nieuw-Zeeland fel. Volgens de organisaties neemt de moslimhaat al jaren toe, en is het tijd dat deze veroordeeld wordt in de Europese wetten, net zoals dat al het geval is voor antisemitisme en voor racisme.

"De dader die heeft gehandeld met een afschuwelijke koelbloedigheid lijkt ideologische banden te hebben met gelijkgestemden in Europa en elders. Daarom moet de Belgische staat ernstige en dringende maatregelen nemen om de islamitische plaatsen van eredienst te beschermen en erger te voorkomen", klinkt het vervolgens.

De Belgische staat moet ernstige en dringende maatregelen nemen om de islamitische plaatsen van eredienst te beschermen

Ze vinden ook dat de aanslagen moeten aanzetten tot "nooit eerder geziene collectieve acties. Het gaat hier immers om het overleven van onze democratie. Wij laten ons niet gijzelen door het terrorisme, maar tegen deze verschrikkelijke daden moeten wij rechtmatige ethische acties voeren."

Aan de moslims in België vragen het EMB en de CIB om uiterst voorzichtig te zijn, vooral in de buurt van moskeeën en culturele moslimverenigingen.

Philippe Markiewicz, de voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België (CICB), en Albert Guigui, de opperrabijn van Brussel, betuigen in een schriftelijke mededeling aan EMB-voorzitter Mehmet Üstün hun steun aan de moslimgemeenschap in België. Ze veroordelen ook de aanslagen, die ze omschrijven als "barbaars".

Moslimwereld scherp voor terreur

Ook vanuit de moslimwereld wordt scherp gereageerd op de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Een overzicht:

"Terreur heeft geen religie en geen vaderland", zegt het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyad.

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat deze "verachtelijke daad van terrorisme" in tegenspraak is met "alle menselijke principes".

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) laten weten dat ze tegen elke vorm van terreur zijn en aan de kant van Nieuw-Zeeland staan.

Moslims in Bangladesh protesteren tegen het geweld in Nieuw-Zeeland.
AFP or licensors

Iran veroordeelt terrorisme in elke vorm en om welke reden dan ook, luidt het. "Daarom eisen wij van de regering van Nieuw-Zeeland ook een volledig onderzoek naar deze wrede en onmenselijke terroristische daad", aldus Bahram Ghassemi, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sjeik Ahmed al-Tayeb, grootimam van de soennitische Islaminstelling Al-Azhar in Caïro, ziet de aanvallen als "gevolg van de proliferatie van islamofoob discours in veel landen". Hij roept op tot "grotere inspanningen om de waarden van tolerantie in de samenleving te handhaven".

Grootste Nieuw-Zeelandse krant titelt: "Donkerste dag"

In Nieuw-Zeeland is het momenteel nacht. Maar de voorpagina van de ochtendkrant The New Zealand Herald is intussen klaar, met een citaat van premier Adern als grote kop:

Britse minister eist dat socialmediabedrijven meer doen tegen extremisme

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid vindt dat socialmediabedrijven als YouTube, Google, Facebook en Twitter niet genoeg doen om extremisme en geweld te weren op hun platformen. "Neem eens wat verantwoordelijkheid, genoeg is genoeg."

Meest gelezen