Direct naar artikelinhoud
Orban

Europese Volkspartij schorst partij van Hongaarse premier Orban: “Niet meer dan terecht”

Viktor Orban.Beeld REUTERS

De Hongaarse regeringspartij Fidesz wordt met onmiddellijke ingang en "tot nader order" geschorst als lid van de Europese Volkspartij. Dat heeft het politieke bestuur van de EVP vandaag in Brussel beslist, in aanwezigheid van de sterke man van Fidesz, premier Viktor Orban.

Het is EVP-voorzitter Joseph Daul die de schorsing bekendmaakte. 190 leden van het EVP-bestuur stemden voor de schorsing van Fidesz, drie tegen.

De schorsing gaat meteen in en betekent concreet dat Fidesz uitgesloten wordt van alle EVP-bijeenkomsten en niet zal kunnen meedingen naar politieke posten. Morgen zal Orban meteen de grote afwezige zijn op de traditionele bijeenkomst van EVP-leiders voor aanvang van de Europese top.

Postercampagne

Het beleid van Orban was veel Europese gezagsdragers al langer een doorn in het oog. Volgens critici treedt hij de rechtsstaat met de voeten, muilkorft hij de Hongaarse media en respecteert hij de academische vrijheid niet. Maar het was pas toen hij een postercampagne begon tegen Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat Orbans eigen politieke familie het welletjes vond.

Dertien nationale partijen die bij de EVP aangesloten zijn, waaronder CD&V en cdH, vroegen daarom Fidesz uit de partij te zetten of op zijn minst te schorsen.

Beke: “Niet meer dan terecht”

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke is de schorsing “niet meer dan terecht”. “Wij zijn heel tevreden dat de meerderheid van de EVP samen met ons besloten heeft dat de tijd nu echt daar was om de lijn te trekken”, zegt Beke.

Dat Fidesz en Orban nu geschorst worden, is volgens Beke “ongezien”. “Nooit eerder is een partij geschorst binnen de EVP. Zelfs een kleine 20 jaar geleden, toen samenwerking tussen Oostenrijkse OVP en FPÖ voor hoogspanning zorgde, is er geen schorsing gekomen”, legt de CD&V-voorzitter uit.

‘Dit toont aan dat we misschien niet de grootste zijn, maar wel het verschil kunnen maken’
CD&V-voorzitter Wouter Beke

Beke is ook tevreden dat de opvolging van de schorsing mee begeleid zal worden door CD&V’er Herman Van Rompuy. “Herman staat symbool voor de belangrijke rol die CD&V altijd binnen de EVP heeft gespeeld. Op basis van de christendemocratische waarden. Het toont ook aan hoe wij misschien niet de grootste zijn, maar wel het verschil kunnen maken”, besluit Beke.