Rugzak op zitje naast je in de trein? Boete mogelijk

© Jimmy Kets

Wie meerdere plaatsen inneemt in de trein, kan een boete krijgen. Maar dat is heel uitzonderlijk, stelt de NMBS.

km

Voor reizigers die regelmatig de trein nemen is het herkenbaar: je plaatst je rugzak, laptoptas of aktetas naast je bij het neerzitten. Dat vormt zelden of nooit een probleem, maar eigenlijk is het niet toegestaan.

Een 22-jarige studente heeft op Facebook haar beklag gedaan omdat ze, zonder waarschuwing, een boete kreeg omdat ze met haar rugzak een zitje in beslag had genomen. De feiten dateren van 15 november 2018. Volgens de brief bezette ze meerdere plaatsen en moet ze een boete van 60 euro betalen. Als het nog eens zou gebeuren, kan die boete oplopen tot 150 euro. De vrouw is naar eigen zeggen geschokt. ‘Als de conducteur het me gevraagd zou hebben, had ik onmiddellijk mijn rugzak verplaatst’, zegt Clarisse aan de RTBF. ‘Maar ik heb zelfs geen waarschuwing gehad. Als ik iemand zie opstappen, maak ik uiteraard plaats.’ De vrouw is naar eigen zeggen niet van plan om ook maar een euro te betalen.

Uit navraag blijkt dat het meisje geen onbekende is. Ze ontving in het verleden al zo’n 90 boetes en blijkbaar was ze gekend bij de conducteur.

Maar los van dit geval is het wel mogelijk dat u hiervoor een administratieve boete opgelegd krijgt, zegt woordvoerder Bart Crols. ‘In principe vraagt de conducteur altijd vriendelijk om uw rugzak te verplaatsen naar de voorziene ruimtes. Als dat genegeerd wordt, staan er inderdaad boetes op.’ Volwassenen hangen een boete van 60 euro boven het hoofd, minderjarigen 30 euro. Zo’n boete is ook mogelijk als u bijvoorbeeld uw voeten op de zitjes plaatst.

Vincent Bayer, ook woordvoerder bij de NMBS, laat aan de RTBF weten dat ‘de conducteur niet verplicht is om de overtreder op de hoogte te brengen’. De bal ligt in het kamp van de conducteur.