281 jobs bedreigd bij Bekaert België: fabriek in Moen gaat dicht, deel van activiteiten naar ‘lageloonlanden’ Slovakije en Tsjechië

© Photo News

Om concurentieel te blijven gaat staalbedrijf Bekaert herstructureren. Er staan 281 jobs op de tocht in ons land, zo staat te lezen in een persbericht. De fabriek in het West-Vlaamse Moen (Zwevegem) gaat volledig dicht en een deel van de activiteiten verhuizen naar Slovakije en Tsjechië.

mtm,tg

“We willen onze competitiviteit verhogen en sneller kunnen inspelen op de noden van onze klanten en de snel veranderende marktontwikkelingen”, luidt het onder meer. “Meer concurrentie en een te hoge kostenstructuur hebben een nefaste invloed op onze winstmarges. Daarom zijn we genoodzaakt om wereldwijd actie te ondernemen en onze kostenstructuur fors naar beneden te brengen.”

De herstructurering heeft een grote invloed op ons land. Er zijn liefst 281 jobs bedreigd en de fabriek in Moen (waar Dramix, staalkoord ter versteviging van beton, wordt gemaakt) gaat sluiten en verhuist naar Petrovice in Tsjechië. Alles voor de reserveonderdelen verhuist dan weer naar Slovakije. “Het management betreurt de persoonlijke gevolgen van dit plan, maar samen met onze sociale partners zullen we alle opties bekijken om die impact zo beperkt mogelijk te houden.”

In de fabrieken van Deerlijk verdwijnen 106 banen, 61 in Ingelmunster en 44 op het hoofdkantoor in Zwevegem.

Het staalbedrijf werd in 1880 door Leander Bekaert opgericht in Zwevegem. Op dit moment stelt Bekaert België meer dan 1.900 mensen tewerk in vestigingen in Zwevegem, Deerlijk, Moen, Ingelmunster, Wetteren, Aalter, Erembodegem en Brussel. Wereldwijd werken er 30.000 mensen voor Bekaert.

24-uren staking

Het bedrijf heeft het de laatste tijd moeilijk om de hogere prijzen van grondstoffen door te rekenen aan de klanten. De belangrijkste grondstof is walsdraad, waaruit Bekaert superfijne vezels staaldraad kan trekken. Daarmee wordt dan bijvoorbeeld staalkoord gemaakt om banden of beton te verstevigen, maar ook zaagdraad om zonnepanelen op maat te snijden. En zelfs draadkorfjes om champagne-flessen te sluiten.

“We hebben deze morgen kennisgenomen van de intentie van Bekaert om over te gaan tot een herstructurering met het verlies van 281 arbeidsplaatsen. Vanuit het gemeenschappelijk vakbondsfront zijn we geschokt over de omvang van deze mededeling. Volgende week (4 april) wordt de eerste fase van de wet Renault opgestart waarbij we de achterliggende redenen zullen bekijken”, zeggen de vakbonden in een mededeling.

“Op vraag van veel werknemers roepen wij op tot een 24-uren staking morgen. Wij waarderen deze solidariteit over alle statuten en afdelingen heen”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen