Direct naar artikelinhoud

Niet alle intercommunales zijn transparant

Ook na Publipart dulden een aantal grote intercommunales geen pottenkijkers. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) vroeg informatie op over de vergoedingen die ze aan hun politieke bestuurders uitbetalen, maar onder meer Elia, Fluxys en Publigas stuurden haar wandelen.

Twee maanden geleden joeg Publipart een schokgolf door Vlaanderen. De Gentse schepenen Tom Balthazar (sp.a) en Christophe Peeters (Open Vld) bleken elk jaar tienduizenden euro's bij te verdienen in een schimmige intercommunale.

Op vraag van alle Vlaamse partijen gaf Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans de opdracht aan het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) om het kluwen van intergemeentelijke samenwerkingsvormen (IGS) in kaart te brengen.

"De meeste intercommunales hebben niets te verbergen en doen nuttig werk", zegt Homans. "Wat mij interesseerde zijn de grotere spelers. Die werken onder een private rechtsvorm, zoals een nv of een cvba. Wat zij aan hun CEO en hun directie betalen, is mijn zaak niet. Maar ik wil wel weten welke extra vergoedingen ze uitkeren aan de politici die in hun raad van bestuur zetelen."

Homans presenteert vanmiddag de resultaten van die bevraging in het Vlaams Parlement. Haar administratie bevroeg 194 IGS-structuren. Daarvan vulden er 173 de infofiches in. Interessant is vooral wie dat niet of onvolledig deed. "Dat zijn de grote spelers in al wat met energie te maken heeft", stelt Homans. "Elektriciteit, gas, windenergie. Daar zit het geld. En daar heeft men duidelijk nog steeds geen zin om volledige transparantie te bieden van wie hoeveel (bij)verdient. Bedenkelijk is dat."

Geen uitleg verschuldigd

Fluxys en Elia verwezen de Vlaamse overheid door naar hun jaarverslag. Van Fluxys is Daniël Termont (sp.a) voorzitter, bij Elia is Geert Versnick (Open Vld) ondervoorzitter. Een aantal andere grote spelers, zoals EDF Luminus en Publigas, ook weer met Termont als voorzitter, merkte op dat ze als privaatrechtelijke vennootschap geen uitleg zijn verschuldigd aan de Vlaamse overheid.