Direct naar artikelinhoud

Communautaire zenuwen staan ook zonder B-H-V strak gespannen

Brussel

Dat erkent ook CD&V’er Eric Van Rompuy, broer van en Vlaams parlementslid. ‘De spanning zal de komende maanden nog stijgen’, zegt hij. ‘Dat voelt iedereen in de toppen van zijn vingers.’

Hoewel de premier in zijn beleidsverklaring vorige week zedig zweeg over de communautaire conflicten, is het zijn bedoeling om voor maart 2010 een oplossing los te wrikken voor de splitsing van B-H-V. Een nieuw belangenconflict, het vierde op rij, van het Duitstalig Parlement moet de regering de tijd geven om het dossier te ontmijnen. “Het voordeel is dat we alle spoken uit Hertoginnedal hebben geëvacueerd. Als we terugkeren, hebben we veel kans op succes”, zei de premier vorige week, met een verwijzing naar de onderhandelingen die toenmalig formateur Leterme voerde op het kasteel. Elders zijn die (oude) communautaire spoken echter springlevend.

Franstalige scholen

Het eerste communautaire spook dook woensdag op, met de stemming in het Vlaams Parlement van het decreet waardoor de Franstalige scholen in de zes faciliteitengemeenten in de Brusselse rand en in Ronse voortaan onder Vlaamse inspectie vallen. Het gaat om een zevental lagere en secundaire scholen die gefinancierd worden door de Vlaamse Gemeenschap maar tot nu toe nog geen Vlaamse inspecteurs of specialisten van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) over de vloer kregen. Volgens het Vlaams Parlement bouwt dit decreet verder op een grondwetswijziging uit 1988 en is er dus niets buitensporigs aan. In het decreet staat overigens expliciet dat er aan de ‘taalfaciliteiten van de Franstalige leerlingen of hun ouders niet zal worden geraakt’. Twee jaar geleden werd hetzelfde decreet al eens gestemd in het Vlaams Parlement, waarop er - net zoals over het voorstel voor de splitsing van B-H-V - drie keer een belangenconflict werd ingeroepen. Het Vlaams Parlement maakte eergisteren handig gebruik van de pauze tussen twee belangenconflicten om het decreet toch te stemmen. Het raakte unaniem goedgekeurd, op de stem van het Franstalige parlementslid Christian Van Eyken (UF) na.

Duitstalige inspectie

“In de afgelopen jaren zijn er talloze vergaderingen geweest met de Franstaligen over het nut van deze inspectie, maar dat heeft niets uitgehaald”, zegt liberaal fractieleider Sven Gatz. “Onbegrijpelijk, want in de Duitstalige gemeenschap gebeurt net hetzelfde. Daar worden de Franstalige scholen door de Duitstalige Gemeenschap gecontroleerd. De Franstaligen willen hier graag het verhaal van de grote, boze Vlamingen van maken die hun scholen willen afschaffen in de rand. Maar op die manier maken ze het zich intellectueel wel heel gemakkelijk.”De Franstaligen dreigen er nu mee naar het Grondwettelijk Hof te stappen omdat ze het decreet ‘onaanvaardbaar’ en ‘buitensporig’ vinden. Hoofdindiener Kris Van Dijck (N-VA) veroordeelt in dezelfde bewoordingen dat dreigement, de patstelling lijkt dus opnieuw compleet. “De Franstaligen moeten mij eens komen vertellen wat er fout is aan het toepassen van de grondwet”, zegt de N-VA’er.

Jongerenbanenplannen

Niet alleen de Franstaligen grijpen naar belangenconflicten of procedures bij het Grondwettelijk Hof omdat ze zich aangevallen voelen door maatregelen van een ander niveau. Ook de sp.a zwaaide gisteren met een belangenconflict over de banenplannen van Milquet. De sp.a volgt daarmee het voorbeeld van haar voormalige minister van Werk Vandenbroucke, die in februari tekeerging tegen het schrappen van bepaalde banenplannen en een belangenconflict ontketende. Ook zijn opvolger Philippe Muyters (N-VA) speelt met die gedachte maar eerst wil hij Milquet een kans geven haar plannen nog te wijzigen. Vooral CD&V, dat zich geprangd voelt tussen het Vlaamse en federale niveau, wil niets overhaasten. Toch beseffen ook de christendemocraten dat de vloek van Hertoginnedal nog niet helemaal is opgeheven. Eric Van Rompuy: “Hoe meer je de communautaire dialoog begraaft, hoe meer ze elders opveert. Hoe langer men wacht, hoe meer iedereen zich zal ingraven. Tot maart 2010 zal er weer een radicalisering plaatsvinden.”