Direct naar artikelinhoud

Tarieven De Lijn gaan weer de hoogte in

Vervoermaatschappij De Lijn trekt vanaf februari haar tarieven op. Vooral de abonnementen voor één en drie maanden stijgen fors. Ook dagtickets worden duurder.

Ook dit jaar gingen de tarieven al eens omhoog én werden de gratis kaartjes voor senioren afgeschaft. Volgens De Lijn gaat het nu slechts om een indexering. "Enkel de inflatie wordt doorgerekend", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken aan De Tijd.

"De tarieven van de lijnkaarten passen we niet aan, omdat het bij de verkoop moeilijk is om met centiemen te werken. Daardoor stijgen de andere prijzen iets meer." De prijzen van sms-tickets, biljetten en rittenkaarten zullen inderdaad ongewijzigd blijven.

Het plan moet nog besproken worden op de Vlaamse ministerraad, maar krijgt daar normaal groen licht. En dat is niet naar de zin van de reizigersverenigingen.

Zo vraagt TreinTramBus de Vlaamse regering om de verhogingen alleen te aanvaarden als er een duidelijk engagement aan gekoppeld wordt om de kwaliteit te verbeteren. "Het voorbije jaar werd er flink gesnoeid in het aanbod. Een aantal belbussen is afgeschaft en de zondagsdienst op veel plaatsen drastisch ingeperkt. Het kan niet dat reizigers meer betalen voor een slechter aanbod."